Diskho i betong

Vi ställde några frågor till Fredrika om deras skräddarsydda köksö i microcement, ett material som liknar betong, med inbyggd diskho. Familjen Fredrika och Taneli Vestvik har planerat sitt moderna T-hus såväl utvändigt som invändigt med flera unika lösningar. Fredrika och Taneli är inredningsintresserade och gillar att skapa själva.

1) Varifrån fick ni inspiration och idén till att bygga en köksö i microcement?

– Microcement är i grund och botten ett cementpulver som blandas med vatten. Så ifall man vill ha ett betongliknande föremål är mikrocement ett bra alternativ. Betong är ett väldigt tungt och opraktiskt material så därför föll valet på mikrocement. Inspirationen fick jag från en bostadsmässa var jag såg en köksö i betong.  Jag ville ha en lite råare köksö men ändå inte i betong så då föll valet på en i mikrocement.

Betongköksö

En skräddarsydd betongköksö blir en estetisk och praktiskt mittpunkt i huset.

2) Hur gick planeringen och utförandet till?

– Taneli ritade upp köksön på ett papper. Vi visste exakt vilka mått vi ville ha samt vad som skulle finnas i köksön.

3) Vad har ni för funktioner och förvaringslösningar i köksön i betong?

– Vi har två diskmaskiner inbyggda i köksön, samt även en del för avfallshantering samt en del för förvaring av olika kökstillbehör.

Skräddarsydd betongköksö med integrerade vitvaror

Vestviks har valt att integrera vitvarorna i betongköksön.

4) Hur länge räckte det att bygga köksbänken i betong?

– Det tog nog cirka en vecka. Det var alla strykningar med mikrocement som räckte länge. Jag minns inte hur många varv det blev men många var det. Sen skulle ytan även lackas.

5) Vad får ni för känsla när ni står vid köksön och ser ut över den öppna spisen mot vardagsrummet och ut mot skogsdungen?

– En fantastisk känsla. Jag tycker vår köksö är speciell och ännu har jag inte sett någon annan som har en likadan. Det känns roligt att vi har planerat samt format den själva.

En betongköksö i blått kök med trälädor

Med gemensam vision och samarbete skapas de vackraste inredningslösningarna.

6) Är ni nöjda med slutresultatet?

– Ja, väldigt nöjda.

7) Är det nåt ni skulle göra annorlunda nu?

– Nej.

8) Vem skulle ni rekommendera en köksö i betong till?

– Den som vill ha något extra. Speciellt bra passar en sån här köksö i ett stort, ljust och luftigt hus. Det blir den där detaljen som gör det lilla extra.

9) Övrigt att tillägga?

– Tacksam för att Bohouse trodde på vår idé samt tog på sig att arbeta med microcement trots att de aldrig gjort det tidigare. Ända minuset med microcement är att det är ett väldigt dyrt material att jobba med samt att ytan är känslig. Dock väldigt lätt att hålla rent.

Hörndetalj av betongköksö i microcement

Microcement är ett mjukt och lättskött material.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest