Stenhus | Kan man kombinera konstnärsateljé, praktisk förvaring och sköna gemenskapsytor för familjen?

Till den idrottsintresserade familjen Laukka hör mamma Anni, pappa Matti, tonåringarna Ella och Enni och 8-åringen Kasper. Alla familjemedlemmar har sina egna hobbyn med diverse utrustning, vilket togs i beaktande redan i planeringsstadiet. Det som också funnits med ända från början av planeringen är bildkonstnärens Annis ateljé som ska bli en naturlig men enskild del av huset för hennes stora statyer. Ja, och så ryktas det om att det också ska rymmas en fotbollsplan på gräsmattan bakom huset och ett utespa på terrassen. Spännande!

 

Familjen Laukka bygger stenhus med Bohouse

Familjen Laukkas tjejtrio ser fram emot att få njuta av värmen såväl i den inglasade terrassen som i utepoolen på den här platsen.

 

1) Hur, när och varför valde ni just den här tomten?

– Vi började leta efter en ny tomt redan för några år sen, och hade en annan tomt allra först som vi börjat planera på med Bohouse, och medan vi höll på med förhandlingar dök den här tomten på det byggplanerade området Lottelund i Karleby upp. Vi ville hellre flytta hit för att det är nära till barnens skolor och nära till centrum och underlättar vardagen på många sätt. Den var full med buskar och ägdes av en byggfirma som hade tänkt bygga rad- och parhus på tomten i 10 år men det hade inte blivit av, och vi fick köpa den av företaget istället. Vi bor nu i Granbacken på andra sidan av stan, nu får barnen 1 km till skolan och det blir mindre körande för vår del, förklarar Anni glatt.

2) Ni har valt att bygga i ett lite annorlunda material, nämligen sten. Hur kommer det sig?

– Det är ett estetiskt val i grunden eftersom vi gillar stenhus mer. Vi har vänner som har byggt stenhus och vi tyckte om deras hus, vilket hjälpte lite till och knuffade oss i rätt riktning. Nu har också priserna på stenhus gått ner vilket gör att prisskillnaden mellan ett hus i trä eller ett hus i sten minskat, förklarar Anni.

 

Stenhus.

Ett stenhus har många fördelar, varav det faktum att sten isolerar och lagrar värme minskar värmekostnaderna. Här ser vi det kommande köket och vardagsrummet som vätter ut mot en träddunge.

 

3) Vilka andra skräddarsydda lösningar har ni valt i ert hem?

Anni är utbildad barnträdsgårdlärare men utbildade om sig till bildkonstnär 2020. Familjen är som sagt aktiv inom olika idrottsformer och behovet av utökad förvaring och en egen studio för hennes stora statyer har pressat på. Ateljén skall vid behov fungera också som fotostudio och konstgrafikverkstad.

– För tillfället hyr jag ateljéutrymme i stan och vi tyckte det är fiffigare att bygga ihop ateljén med huset än att betala hyran åt någon annan. När vi byggde vårt nuvarande hem, då hade vi bara ett barn och det finns utrymme fortfarande men motsvarar inte familjens behov längre. Vi håller på med ishockey, fotboll, innebandy, orientering, terrängcykling och joggning. Så vi fick tänka om. I det här huset har vi planerat ett helt rum för alla idrottsredskap och -kläder. Den har en egen ingång och det kommer två torkskåp dit och vi kan också använda vinden som förvaring, säger Anni nöjd.

 

Kök och vardagsrum stenhus

Här står tjejtrion Laukka i drömhemmets hjärta – nämligen familjens kök och vardagsrum – och drömmer om många fina stunder tillsammans.

 

4) Hurudan planlösning har ni i ert stenhus?

–  Vi har en öppen planlösning förutom studion då. Köket och vardagsrummet högt och ljust och sovrummen mindre på sidan. Hjälpköket är som sagt stort.

5) Och nu till det mest intressanta, du som är konstnär berätta om din ateljé? Var finns den? Hur stor är den? Ljusinsläpp? Annat?

– Det viktigaste delen i huset är för oss är köket och vardagsrummet. Studion på sidan hör inte till huset utan jag tänker att jag far till jobbet och har två ingångar på utsidan. Det är viktigt att ha en ingång mot garaget om jag gör stora skulpturer kan vi öppna dörren och lyfta in dem direkt från studion i en paketbil. Nu har jag studion i en källare och det blir knepigt att klättra uppför trappor med mina massiva bronsstatyer, förklarar Anni.

 

Ateljé

Ateljén är 47,3 m2 och har tre stora fönster från golv till tak som vätter mot baksidan av gården för att släppa in maximalt med ljus.

 

6) Hur fick ni höra om Bohouse och hur kom det sig att ni valde det företaget?

– Jaa, jag minns inte exakt varifrån Bohouse fastnat. Men tyckte att det var ett trevligt och flexibelt sätt att bygga det. Vi gillar det, säger Anni.

7) Vilken tjänst valde ni och varför? Hur stort blir stenhuset?

– Vi valde Allt-i-ett tjänsten. Vi har inte tid att göra något själva, så det fanns inga andra alternativ.

8) Vilka är de största fördelarna med att bygga plats- och skräddarsytt?

– Ja, det är flexibiliteten, det ingår så mycket och varenda hörn tänkt efter våra behov, säger Anni nöjd och ser fram emot inflyttningen i maj 2023.

Ytterväggarna i familjen Laukkas drömhem är gjorda av Siporex 400 mm sten. Läs mer om våra flexibla materialval på vår webbsida eller om just det här materialet på stenleverantörens sida.

Fem fördelar med att bygga stenhus:

  • Betong är ett oorganiskt byggmaterial vilket ger dig en mera underhållsfri utsida
  • Ett hus av sten eller betong har bra ljudisolering
  • Ett stenhus möglar inte
  • Sten isolerar och lagrar värme vilket minskar värmekostnaderna
  • Brandrisken i ett stenhus minskar, eftersom sten inte kan brinna.

 

Sten och trä drömhus

Vi på Bohouse tror på att bygga flexibelt. Här möts sten- och träfasad på ett vackert sätt i familjen Laukkas hem.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest