Paret Kronholm bygger en skräddarsydd skånelänga med fjällkänsla och inslag av lantlig rustik

Till den frilufts- och sportutövande familjen Kronholm hör pappa Björn, mamma Ida och tonårsbarnen Ebba 17 år, Liam 15 år och Viggo 13 år. Björn jobbar som klasslärare i Purmo i Pedersöre och Ida jobbar som bildningschef i Kronoby. På fritiden spelar alla barnen fotboll och tillsammans åker familjen utförsåkning, längdskidor, spelar ishockey, swishar fram på långfärdsskridskor, paddlar kajak och löptränar i skog och mark. På Varvet i Jakobstad har de nära till de flesta av sina friluftsintressen och här håller de på att bygga sitt drömhus.

1) Hurudan planlösning har ni?

– Vi har ritat vår egen planlösning som från utsidan ser ut som en skånelänga med ett stort rum i mitten där man kan umgås. Vi har ingen köksö utan bara ett stort matbord och sällskapsrum. Alla i familjen håller på med idrott så när man kommer in i huset får man gå via hjälpköket, duscha och lämna av sina grejer. Det snurrar alltid en tvättmaskin med kläder hemma hos oss, skrattar Ida. När ungdomarna kommer hem till oss vill vi att de ska få hänga i vardagsrummet och vill man stänga in sig finns det utrymme för det också. Huset i sig är enkelt, men jag tycker om att inreda så vi har många personliga detaljer, fortsätter Ida.

2) Ni har tre skilda byggnader på tomten. Hur kommer det sig?

– Det finns ingen detaljplan på Varvet så det var lite knepigt att få alla byggnaderna som vi ville. Huset måste stå i samma linje som stranden men fick inte placeras närmare strande. Det finns riktlinjer för takhöjden och garaget skulle stå på en viss plats. Vi ville också ge våra tonåringar ett avskilt ungdomsrum och så fick vi plats för ett kontor, gym och förråd i en av byggnaderna. Sen finns det också en vedeldad utebastu i en skild byggnad vid strandkanten. Vi är nöjda med helheten, förklarar Ida.

På avstånd ser den lodrätt panelade fasaden ut som betong.

3) Vilka andra skräddarsydda lösningar har ni valt i ert hem?

– Vi gillar en ruff känsla men man får inte bygga i betong på Varvet. För att få till en industriell känsla så tipsade Benita på Hartman att man kan använda målfärgen KOLIBRI SAND på väggarna som ger ej ojämn yta och betongliknande uttryck. Det var första gången Bohouse-målare använde den och det blev bra, förklarar Björn och Ida entusiastiskt.

Väggarna är målade med KOLIBRI SAND som är avsedd för dekorering av vägg- och takytor i torra utrymmen inomhus. De inplastade takkronorna vittnar om fjällstilen som komma skall.

– En annan skräddarsydd detalj är våra fake-balkar i taket. Först hittade jag gamla telefonstolpar som vi tänkte ha som balkar, men vi ville inte riskera att få in ohyra i huset så istället tog vi nya balkar och behandlade dem med svart bets. Det blev en fin kontrast med de mörka bjälkarna mot de ljusa väggarna, säger Ida och Björn.– Vi har tyckt att det är roligt att jobba med Bohouse, jag har ofta kommit med nån halvgalen idé som de varit positiva till och ibland också utvecklat vidare så att det ska bli så bra som möjligt. En av byggarna på Bohouse kom med en bra idé med ett betsat rep för att få avslutningen av takbjälkarna att se snygga ut. Bohouse har varit super att samarbeta med, säger Ida och ser nöjd ut.

De nygamla takbjälkarna är något som paret Kronholm är förtjusta i och de förstärker den ruffa och lantliga känslan i köket och sällskapsrummet.

Ida och Björn tillbringar mycket tid på skidorten Åre i Sverige och vintras beställde de en egen servis i gotlandslera med emblemet “Varvet” som drejas som bäst på Åre Krukmakeri och kommer att hitta sin plats här i den här stilrena och natursköna miljön.

Den skräddarsydda servisen till det nya hemmet från Åre Krukmakeri tillverkas som bäst. Här i självaste krukmakarens hand.

4) Ni har valt att bygga er ytterpanel i ett lite annorlunda material. Hur kommer det sig?

– Vi ville gärna ha betongkänslan och först tänkte vi oss skivor som skulle rappas eftersom man inte får bygga i betong, men sen valde vi en stående, slät ytterpanel som på håll nästan ser ut som ett stenhus. Nu har vi vant oss med den och tycker det är levande med trä. Nu när man är 40+ så har man insett att lyckan sitter inte i de små detaljerna, säger Ida.

5) Vilka är de största fördelarna med att bygga plats- och skräddarsytt?

– Vi har haft en klar tanke från början och fördelen om man låter nån annan bygga är att det går smidigt. Ren i somras var vi till Hartmans och planerade, vi har haft en projektledare från Bohouse som varit spindeln i nätet för VVS, grävarbete osv. Det har varit ett roligt projekt när vi väl kom igång, säger Björn.

6) Vilken tjänst valde ni och varför? Hur stort blir huset?

– Vi valde Allt-i-ett-tjänsten för att få byggprojektet att funka med livet i övrigt. Själva huset blir 126,5 m2 och de små byggnaderna blir 18m2 och 22m2, förklarar Björn.

7) När inleddes projektet och när beräknas ni flytta in?

– I september 2022 började man gräva här på tomten och inflyttningen är planerad till juni 2023, avslutar Björn med ett leende på läpparna.

Utsikten från huset via de öppna terrassdörrarna är magnifik mot det öppna vattnet. Här på baksidan drömmer paret om många sköna kaffestunder och Ida ser framför sig en altan och trädgårdsoas för hela familjen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest