Villa Kackur – ett traditionellt drömhus

Familjen Enkvist består av mamma Catarina, pappa Per, 4-åringen Eddie och 2-åringen Einar. För den här unga familjen har en av de stora gemensamma livsdrömmarna varit att rita och bygga ett eget hem på en naturskön plats.

Det första gemensamma hemmet var ett parhus, men när det började kännas för trångt tog Per bestämt fram måttbandet, för att mäta ut hur stora utrymmen de egentligen skulle behöva för sina behov, och utgående från de måttena började de planera och skissa på sitt nya hem.

– Jag tänker väldigt praktiskt, och tycker det är svårt att bedöma hur stort utrymmena blir i verkligheten utgående från en ritning. Jag började därför inte planeringen med en husmodell eller ritning utan med att mäta upp våra behov från insidan. Alla rum hade någon stor möbel som vi ville att skulle rymmas in det nya hemmet. Sen ville vi ha ett stort kök med ordentlig plats för matbordet. Vi ville också ha stort hjälpkök med tillräckligt utrymme för av- och påklädning. Vi ville också ha ett skilt utrymme för barnvagnen i kombination med hjälpköket.

Per är medveten om att hans sätt att påbörja planeringsskedet av ett byggprojekt är lite okonventionellt och att han till karaktären är noggrann och otålig, vilket skulle kunna sätta lite onödig extra stress på byggprocessen.

– Jag hade lovat mig själv att om huset blir för stort och slottlikt, så måste jag avvika från mina principer och pruta på något, men det behövdes inte. Jag är nöjd med min strategi, säger Per med glimten i ögat.

Traditionell stil i modern tappning

Catarinas bror jobbar som byggare och han hade planerat och byggt sin familjs hus som en traditionell österbottnisk bondgård, med sedan byggt huset på ett modernt sätt i ljusa färger.

– Jag föll för utsidan när jag såg min brors hus, och vi tog inspirationen till vårt hus därifrån, men sen planerade vi insidan enligt våra egna behov, säger Catarina.

Parhuset som Per och Catarina tidigare bodde i hade de också byggt. Vi köpte det halvfärdigt, satte upp elementen själva och fick prova på att bygga. Den erfarenheten gav paret sen mod att våga sig på det stora drömhusprojektet.

Tomt på naturskönt område

Familjen hade svårt att hitta en lämplig tomt, och tyckte den här biten var den mest utmanande under hela byggprocessen. Till sist hittade de ändå en vacker tomt omringad av såväl planterad ung björkskog samt gallrad skog på ett lugnt ställe i Kackur, Larsmo.

– Tomten är inte så stor och öppen som vi skulle ha önskat, och lite för långt borta från skola och basservice, men nu i efterhand är vi nog nöjda med den. Mitt råd är ändå att man inte ska sätta något startdatum för byggprojektet förrän man har en tomt. Risken är att man tar en tomt som man inte helt nöjd med bara för att komma igång med byggprojektet, säger Per.

Fördelar med skräddarsytt och platsbyggt

Fördelarna med ett skräddarsytt och platsbyggt hus är många och varför man väljer att bygga sitt drömhus på just det sättet varierar från individ till individ.

– Jag hade hört av bekanta inom byggbranschen att det inte är ekonomiskt lönsamt att ta ett elementhus och att man kan spara 5000–10 000 € på att bygga själv. För mig är det också viktigt att bestämma allt själv till minsta detalj och att kunna vara med hela tiden och kolla hur byggprocessen framskrider. Nu vet jag exakt vad som finns i väggarna och vet också att mitt hus inte har några fuktskador, säger Per nöjt.

– För mig är det också viktigt att entreprenörerna är lokala. Jag får samma sak, men med mindre mellanhänder, missförstånd och överloppsbyggmaterial. Jag hämtade bara det material jag behövde för vårt hus och garaget och på så sätt blev det kostnadseffektivt, förklarar Per.

Val av planerings- och byggfirma

Familjen Enkvist började bygga i augusti 2014 och flyttade in i juni 2015. De blev tipsade om BI Roger Sundkvist och han kom med i ett tidigt skede av byggprocessen.

– Roger hjälpte mig att fylla i vissa blanketter. Han ritade de ritningar vi behövde. Jag ringde många gånger åt honom när jag behövde veta något om regler och bestämmelser och för att få hjälp med papperskriget. Det är lätt att få kontakt med Roger. Han svarar oftast och förklarar på ett vänligt sätt. Han slarvar eller chansar inte utan är väldigt noggrann när det kommer till planeringen. Ifall det var något som han inte kände till ringde han åt byggnadsinspektören och redde ut saken, förklarar Per nöjt.

– I vårt fall där vi visste väldigt långt vad vi ville ha, så gav Roger ganska få byggnadstekniska råd. Han tipsade däremot om att vi kunde sänka dörrar och fönster i kvisten för att få tillräckligt med isolering för taket i kvisten. Det hade jag inte tänkt på, säger Per.

För Per som är elmontör var byggprojektet absoluta höjdpunkt när han fick sätta på värmen i huset.

– Det var -10 grader kallt ute och järnrören var iskalla. Jag hade byggt garaget först för att kunna sätta dit verktyg och maskiner samt för att kunna måla brädor. Vi fick minstingen i september, mitt under byggprojektet, så när värmen kom på kunde Catarina och pojkarna också vara med på byggplatsen.

På frågan om slutresultatet är paret Envist rörande samstämmiga.

– Vi är nöjda, säger Catarina och Per samstämmigt. Jag skulle bygga exakt på samma sätt om jag skulle börja med ett nytt husprojekt, säger Per Enkvist.

Catarina och Per Enkvist, husägare Villa Kackur.

 

Här har dörrar och fönster sänkts ner i kvisten för att få tillräckligt med isolering för taket i enlighet med Rogers rekommendationer.

 

Det avskilda duschrummet i badrummet har blivit en succé. På det här sättet blir inte golvet i badrummet vått i onödan, och man kan duscha och bada bastu i avskildhet.

 

För att få in mera ljus i vardagsrummet och köket valde Per att sätta glastak över en del av terassen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest