CLT – Villa Kjellman

Familjen Kjellman föredrar hållbart byggande

Lilla Lovisa kikar nyfiket på familjen Kjellmans planritning, och har ingen om aning om ståhejet mamma Pamela och pappa Alfred stått i det senaste 1 1/2-året, sen de bestämde sig för att bygga eget och hittade en tomt de ville ha. Storasyskonen John 6 år och Ida 5 år hänger ivrigt med i mammas och pappa svängar, och ser fram emot att flytta in i ett större hus med eget loft för kommande lekar och tonårsbehov.

– Ingen av oss har i vuxen ålder haft något drömhus i tankarna. För oss är huset är en byggnad, och hemmet är det viktiga, men nu blev det så att vi bygger en fin byggnad till vårt hem, förklarar Pamela som nu är vårdledig med 10-månaders babyn Lovisa.

Familjen Kjellman gillar inte överdriven isolering av plast, och ursprungsplanen var att hitta ett äldre hus i trä. Efter många svängar och omständighter hittade de däremot en tomt och började istället skissa på ett nytt hus.

– Vi hade inte tänkt ha ett arkitektritat hus, men vi fick inte delarna att passa ihop när vi själva skissade. I det skedet blev vi tipsade om arkitekt Ann Charlott Hästö och det är hon som ritat huset, garaget och planerat gården åt oss. Sen kom Roger från Bohouse med i projektet och övertygade oss om att CLT skulle kunna vara nåt för oss, som var ute efter naturlighet. Efter det gjorde Bohouse konstruktionsritningar för att få ritningarna att passa CLT, och på den vägen är det, förklarar Alfred.

Förutom att familjen valt CLT (Cross-laminated timber) eller korslimmat massivt trä som det också kallas har man också valt en obehandlad lärkträspanel som kommer att få en fin grå ton om ca 10 år. I övrigt blir familjen Kjellmans hus ett funktionellt enplanshus med en tidlös inredning på 150 m2 plus ett litet loft, och de har valt nyckel-i-hand-tjänsten från Bohouse.

– Det blir snyggt och vi är nöjda, avslutar Alfred.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest