Villa Risöhäll – ett skräddarsytt modernt hus med strandtomt

Ett skräddarsytt tvåvåningshus på över 200 kvadratmeter med utebastu och en egen keramikverkstad på gården. En enorm terass runt halva huset och en balkong med utsikt över den glittrande Larsmosjön. Ett hem nära till skola och kommunens basservice. Det låter nästan för bra för att var sant, men detta är familjen Nilsens vardag och deras stora dröm som äntligen gått i uppfyllelse.

Familjen Nilsen består av mamma Anne och pappa Ted samt skolbarnen Rakel, Abel, Josef, Elida, Ruben och dagispojken Alvar. Anne är keramiker och egenföretagare för Astiatehdas samt lärare på Pietarsaaren työväenopisto och hennes man Ted är distriktschef för Mesta Norge. Familjen flyttade till Finland från Norge sommaren 2014 där de tidigare bott i såväl kedjehus som egnahemshus. De senaste åtta åren i Norge bodde de i ett hus som de själva byggt.

– Vi hade funderat fram och tillbaka på att flytta till Finland eller inte. Vi har släkt här i trakterna och har firat semester på Strandcamping många somrar. Vi hade tänkt att om vi ska flytta till Finland så ville vi ha strandtomt. Så när vi såg tomten i Risöhäll till salu på Riska så slog vi till, säger Anne belåtet.

Rymlig strandtomt

För Ted och Anne har det här huset varit ett gemensamt projekt. Ted började med att planera hur de skulle placera huset på tomten i förhållande till väderstreckena och var garaget skulle stå. Till markarbetet använde de sig av Sundström. När det kom till planeringen av själva huset så utgick de från egnahemshuset de själva byggt i Norge, funderade vilka lösningar som skulle passa för den här strandtomten och för familjens nuvarande behov.

– Inspiration till stil och andra detaljer har vi hämtat från inredningstidningar, internet, bostadsmässor och arkitektur överlag, förklarar Anne.

Funkisstil med unika lösningar

När det blev dags för att skissa på huset tog Anne över och började teckna planritningen och alla fasader på ett millimeterspapper. Sedan kontaktade vi BI Roger Sundkvist.

– Roger gjorde de tekniska ritningar efter mina förslag och förändrade det som behövdes pga av byggnadstekniska orsaker. Han tog också upp offerter och hade förslag för det flesta praktiska saker. Vi uppskattade detta väldigt mycket eftersom vi inte kände till trakten så bra, säger Anne.

Villa Risöhäll har många unika och personliga lösningar och är såväl ritat och byggt med finess.

– Vi har inga takutskift på huset och alla fasader är visuellt väldigt enkla. Vi har stora glasfasader mot sjön och en takterass. I vanliga fall har man vita fönster, men vi har valt ekfärgat. I mitten av huset har vi ett tv- och biblioteksrum som inte har några fönster alls. Om vi tänker på materialval så är betonggolvet och de sandfärgade träväggarna i gången och sovrummet unika. Väggarna är byggda av gips och utan taklistar.

En smidig byggprocess

Själva byggprocessen räckte bara ett halvt år och vi använde oss av kunniga och pålitliga underleverantörer som H&J Ahlvik, Asentaja Group, Vikströms och Målarservice Harald.

– Allt gick väldigt bra genom hela byggprocessen. Kommunikationen mellan oss och Roger fungerade bra och han förstod hur vi ville ha det. Jag kan rekommendera honom, han gjorde sitt jobb och är en man som man kan lita på. Det finns inget jag skulle göra annorlunda, vi är väldigt nöjda med slutresultatet, ler Anne brett.

Anne och Ted Nilsen, husägare Villa Risöhäll.

 

Villa Risöhäll har inga takutfall och en mycket spartansk och smakfull fasadstil.

 

I sovrummet och i mittgången inne i huset mitt emot tv- och biblioteksrummet har man valt sandfärgade väggar. Betonggolvet passar väl in i funkishuset och reflekterar ljuset från havet på ett spektakulärt sätt.

 

De ekfärgade fönstrena är en detaljerna som gör Villa Risöhäll. Här ser vi ingången till vardagsrummet och sovrummet från terassen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest