skip to Main Content

Blogi

Osa 4: Taukohetkiä terassilla Villa Violgrändissä

Työt toisen eestään valmistuvat Villa Violgrändissa. Kylpyhuoneen seinät on kaakeloitu, saunapaneeli on paikoillaan, sisäkatto on valmis ja seinät melkein valmiiksi maalatut. Mikrosementtilattiakin on paikoillaan ja talon sydämen, keittiön, sisustustyö on alkamaisillaan.

Materiaalivalinnat on tehty

Kaikki materiaalit kuten väliovet, raput, lasiseinät ja kaiteet on tilattu ja tulossa. Osan materiaalipäätöksistä on asiakas Janina Snellman tehnyt itse, osan hän on jättänyt rakentajien vastuulle, ja muutamissa tapauksissa hän on konsultoinut sisustusasiantuntijaa.

– Saarnista tehty saunapaneeli on paikoillaan. Bohouse sai valita sen, sillä en jaksanut enää pohtia sitä pidempään. Hieno siitä tuli joka tapauksessa, sanoo Janina nauraen.

Villa Violgrändin valoisa koivuviilusta tehty välikatto sopii hyvii yhteen katossa olevien metallisen spottivalojen kanssa.

Kahvitauko terassilla

Villa Violgrändin terassi on vaikuttavan kokoinen ja taipuu moneen suuntaan, mikä tarkoittaa sitä että säästä ja tuulesta riippuen voi valita missä istua. Terassilla sekä asiakas että rakentajat ovat nauttineet kahvitauoista. Parvekkeelta puuttuu vielä kaide, mutta se ei ole estänyt sitä ettei olisi voinut moneen kertaan istua siellä ja nauttia näkymästä Pirilön poukamaan.

Terassi jolla kelpaa, näkymät Pirilön poukamaan.

Seuraavaksi sisäänmuutto

Rakentajilla on ollut vapaat kädet sen suhteen mitä sisäänkäynnin portaat tulevat olemaan ja miltä näyttämään. Talon ulkopinnan rappaus aloitetaan pian. Tontin suunnittelutyöt tehdään pääasiassa kaivausfirman kanssa yhteistyössä. Siihen kuuluu muun muassa tasoerotukset ja mihin kohtiin laitetaan multaa, soraa tai asvalttia.

– On mahtavaa tietää että kaikki osaavat työnsä ja että jäljestä tulee hyvää vaikka itse ei pystyisi tai jaksaisi pohtia kaikkia yksityiskohtia. Tarkemmat pihasuunnitelmat ja istutukset teemme sitten myöhemmin, on helpompi katsoa niitä asioita kun on saanut ensin hetken aikaa kotiutua.

Sisäänmuutto on suunniteltu juhannukselle ja huolellisella suunnittelulla tulee suurin osa olemaan paikoillaan ja valmiina aikataulun mukaisesti.

– On jännittävää ja ihanaa että pian pääsemme muuttamaan uuteen hienoon täysin omaan kotiimme, sanoo Janina vielä lopuksi.

Keväistä tunnelmaa Villa Violgrändissä Osa 3/5

Takanamme on ennätyspaljon lunta sisältänyt talvi, joka sisälsi erityisen ankaran pakkasrupeaman helmikuussa. Villa Violgrändin talven rakennustyön takana on myös paljon kovaa työtä, jonka upeana lopputulemana perusteet on muurattu, rungon välipalkit ovat kiinnitetty, kattoristikot on asennettu, konesaumattu peltikatto on paikoillaan, ikkunat on asennettu, putki- ja sähkötyöt on vedetty, keittiösuunnitelma on valmis, betonkilattia on valettu ja maalämpöjärjestelmä on porattu ja asennettu paikoilleen.

Rakennusprojekti on siis edennyt reilusti talven aikana Villa Violgrändissä ja Bohousen henkilökunta on samaan aikaan kasvanut kahdella. Ankarat sääolot ehtivät aiheuttaa haasteita tänä talvena. Uudet rakennuspiirustukset olivat myös tarpeen isojen ikkunoiden takia, ja välipalkkien rakennusvaiheessa kesti. Mutta hyvällä asenteen, joustavuuden  ja ahkeran työn ansiosta olemmekin yhtäkkiä aurinkoisen kevään korvalla.

– On myös ollut positiivisia yllätyksiä. Olen ollut todella yllättynyt siitä, kuinka yhteistyö toimii H & J Ahlvikin ja kaikkien muidenkin urakoitsijoiden kanssa, sanoo Roger Sundkvist.  

Peltikatto valmiina

Asiakas Janina Snellman odottaa innokkaana että hän pääsee valitsemaan värejä ja työstämään perheen unelmatalon sisätilojen sisustusta. Hän on positiivisesti yllättynyt siitä miten hyvin työ on edennyt.

– Yhteistyö on sujunut hyvin. Rogerilla on monia projekteja käynnissä, ja hänen täytyi  palkata lisää väkeä pysyäkseen aikatauluissa. Me saimmekin yhteyshenkilöksemme Johannes Sundqvistin ja yhteistyö hänen kanssaan on sujunut loistavasti! Meillä on joka maanantai tapaaminen tontillamme Bohousen kanssa sekä urakoitsijoidemme kanssa, ja käymme läpi mitä sillä viikolla tapahtuu, sekä mitkä ovat mahdolliset ongelmat tai muutokset. Meille on tehty myös pidemmän tähtäimen aikataulutusuunnitelma, joka helpottaa meitä pysymään kartalla sen suhteen missä järjestyksessä vion alkaa pohtimaan kaakeleita, lattiamateriaaleja ja talon väriä, selvittää Janina.

– Pakkasen ja talven takia betonilattiastamme ei tullut niin sileä kuin siitä olisi voinut tulla ollakseen hyvännäköinen pelkästään hiottuna. Onneksi voimme kuitenkin laittaa mikrosementtia sen sijaan, joka ihan yhtä hyvännäköistä ja saamme sen ilmeen lattiaamme jonka halusimme. Olen positiivisesti yllättynyt joustavuudesta ja ammattitaidosta joka Bohouselta ja eri urakoitsijoilta löytyy. Ongelman tullessa esiin tai mikäli haluan jonkin muutoksen, se hoituu nopeasti, kertoo Janina iloisesti.

Seuraavaksi terassi

Rakennusmiesten silmissä siintää jo projektin päätös. Talon lämmitys on päällä ja työ talon sisällä etenee nopeasti nyt kun runko ja katto ovat paikoillaan. Tällä hetkellä kevätaurinko lämmittää taloa ja rakennusmiehet valmistelevat terassin peltikaton asentamista.

– Arvelen että talo on muuttovalmis juhannukseksi. Vielä on paljon lunta jäljellä, mutta se sulaa pian ja hups, sitten onkin jo kesä täällä ja talo valmis! naurahtaa Harry Ahlvik.

Oletko kiinnostunut oman räätälöidyn paikan päällä rakennetun omakotitalon rakentamisesta?

Ota yhteyttä Roger Sudkvistiin: roger@bohouse.fi

Villa Violgrändin majesteettinen betonkirunko, suuret räätälöidyt ikkunat ja saumattu peltikatto kimaltevat kevätauringossa.

Perhe Snellman räätälöidyt ikkunat tulevat Alavus Ikkunoilta.

Janina Snellman on tyytyväinen tähänastiseen rakennusprosessiin ja odottaa innokkaasti unelmien kodin sisustamisen aloittamista.

Villa Violgränd – betonirunko vankalla pohjalla Osa 2/5

Jokainen talounelma on ainutlaatuinen ja niin myös tiet unelman toteutumiseen yhtä moninaiset. Samoin rakennustapoja on monenlaisia erilaisine hyvine puolineen. Bohouse-asiakkaista 90% valitsee rakentaa talonsa puurunkoisena. Snellmanin perhe kuitenkin valitsi esteettisistä syistä betonirungon heidän taloonsa Pietarsaaren Kilisaaressa.

Työ etenee rakennustyömaalla vauhdilla. Siinä missä syyskuussa oli vain maahäkin päälle muurattu betonilevy on kohonnut jo autotalli sekä monta metriä muurattua betonirunkoa itse taloon.

Rakennustyömaalla työskentelee Harry Ahlvik Rakennusliike H & J Ahlvikista täysiä päivä saadakseen muurattua betonirungon valmiiksi.

– Betonirunko on nykyaikainen valinta, ja sen rakentaminen etenee nopeasti. Muuraamme taloa noin yhden metrin korkeammaksi joka viikkoa ja siitä tulee todella hienon näköinen sekä sisä- että ulkopuolelta, sanoo Harry tyytyväisenä.

Räätälöidyt ratkaisut asiakkaan toiveiden mukaan

Rakennusinsinööri Roger Sundqvist on tyytyväinen yhteistyöhön H & J Ahlvikin kanssa. Heillä on pitkä kokemus kaikenlaisista muuraustöistä. Tässä taloprojektissa runko rakentuu valuharkoista. Ne ovat leca-harkkoja, joissa on styroksia keskiosassa ja joissa on molemmin puolin reikiä betoninvalua varten. Nämä muurataan n. 1,5 metrin korkeuteen, ja sen jälkeen täytetään betonilla.

– Olen työskennellyt aiemmin suuressa rakennusfirmassa ja mielestäni työskentelytapa Bohousella on tehokkaampi ja asiakaskeskeisempi. On myös sekä mukavaa että haastavaa löytää yhdessä asiakkaan kanssa räätälöidyt ratkaisut. Me emme myöskään halua tuhlata asiakkaan rahoja, ja mielestäni se on kohokohta kun asiakas tulee työmaalle juttelemaan ja tarkastamaan, sanoo Harry iloisesti.

Luotettavat ja taitavat yhteistyökumppanit    

Mitä tulee räätälöityihin ja paikan päällä rakennettuihin omakotitaloprojekteihin, ratkaiseva tekijä onnistuneelle projektille on taitavat ja luotettavat tekijät. Kaikki Bohousen 1–9 prosessin osa-alueet toteutetaan ulkona, paikan päällä ja ne myös vaativat tekijältään paljon.

– Valitsen mieluiten työskennellä sellaisten käsityöläisten kanssa jotka ovat taitavia, luotettavia, joustavia, yhteistyökykyisiä ja rakentajien kanssa joilla on jo pitkä kokemus alalta.

Oletko kiinnostunut oman räätälöidyn paikan päällä rakennetun omakotitalon rakentamisesta?

Ota yhteyttä Roger Sudkvistiin: roger@bohouse.fi

Betonirunko


Harry Ahlvik muuraa Villa Violgrändin betonirunkoa paikalleen ripeässä tahdissa.

Betonirunko


Runko rakentuu valuharkoista jotka sahataan huolellisesti niin että ne sopivat täydellisesti tähän räätälöityyn taloprojektiin.

Betonilaatta


Villa Violgrändin kellarikerroksen betonirunko on vankasti paikoillaan betonilaatta-alapohjan päällä.

Villa Violgränd – unelmatalo lahdenpoukamassa Osa 1/5

Tommy ja Janina Snellmanin perhe on keskellä unelmatalon rakennusprojektia. Pietarsaaren Pirilön poukamaan rakennetaan tällä hetkellä heille kaksikerroksista modernia räätälöityä taloa. Seitsemänhenkinen perhe osti rantatonttinsa jo vuonna 2008, mutta vasta nyt on pohjatyöt vihdoinkin tehty ja rinnetalon perustukset muurattu.

Perhe Snellmanilla on edessään jännittävä rakennusvuosi. Perheeseen kuuluu äiti Janina ja isä Tommy sekä teini-ikäiset Kevin, Cajsa, Casper, 10-vuotias Jordan sekä 4-vuotias iltatähti Julie. Perhe on paluumuuttajia asuttuaan Espoon Kattilalaaksossa avaimet käteen –omakotitalossa. Vaikka he olivatkin ostaneet rantatontin Pietarsaaresta jo kahdeksan vuotta sitten tarkoituksenaan rakentaa siihen talo.

– Sen sijaan että olisimme alkaneet rakentaa kun ostimme tontin, muutimmekin Espooseen ja rakennusprojekti täällä lykkääntyi. Meidän on ollut vaikea päättää mihin asetumme. Vuonna 2013 jätimme ensimmäiset rakennuspiirustukset ja saimme rakennusluvan. Mieheni työskentelee Helsingissä viikot – mutta lapset halusivat asua täällä ja meillä on niin hieno tontti täällä – ja niinpä päätimme muuttaa tänne, sanoo Janina tyytyväisenä katsellessaan talon piirustuksia.

Räätälöity talo järvinäköalalla

Snellmanin pariskunta on valinnut suunnittelu- ja rakennusliike Bohousen rakennusprojektinsa toteuttajaksi, ja Tommy ja Janina molemmat yhdessä RI Roger Sundqvistin kanssa ovat suunnitelleet miltä talo tulee näyttämään.

– Veden läheisyys merkitsee meille paljon. On niin rauhoittavaa asua lähellä vettä ja järvinäköala on vaikuttanut paljon talon ulkomuotoon. Halusin, että ikkunoista näkyy vettä niin monelta suunnalta kuin mahdollista, ja se on ollut Rogerin lähtökohta suunnittelussa. Olen myös hyvin käytännönläheinen ihminen, ja minulle on tärkeää että kaikki toimii hyvin kodissani ja että siellä viihtyy. Meillä on teini-ikäisiä lapsia, joten he saavat kokonaisen kellarikerroksen itselleen omalla sisäänkäynnillä ja kahvinurkkauksella. Tommylle taas sauna on tärkeä, mutta emme voineet rakentaa rantasaunaa, joten se on integroitu taloon mutta järvi näkyy saunoessa. Pikku iltatähtemme saa oman sopen lähellä meidän makuuhuonettamme, jotta hän on lähellä äitiä ja isää kun tarvitsee, sanoo Janina nauraen.

Modernia tyyliä perinteisin maustein

Janina etsi inspiraatiota sisustuslehdistä ja netistä siihen, minkälainen heidän omasta talostaan tulisi. Kulmatontti on vain 1200 neliömetriä, jossa toisella puoella on kaavoitettu julkinen venesatama ja toisella puolella naapuri. Nämä ovat asettaneet raja-aidat suunnittelulle, kirjaimellisesti.  

– Olemme mieheni kanssa molemmat kaupunki-ihmisiä jotka tykkäävät asua lähellä naapureita, mutta viihdymme myös täällä luonnonläheisyydessä. Mitä tulee sisustustyyleihin, meillä on Tommyn kanssa erilainen maku. Tommy tykkään modernista ja käytännöllisestä tyylistä. Minä taas olen persompi vanhempien talojen puoleen, joten teimme molempia miellyttäviä ratkaisuja. Meille tulee sekä betoni- että puulattiaa, puisia ovia sekä kokonainen puinen seinä, jotka tuovat lämpöä meidän ulkoa päin modernilta näyttävään taloomme.

Huoleton; turvallinen ja joustava rakennusprojekti

Perheen tarpeet ovat muuttuneet sinä aikana kun rakennusprojekti on ollut käynnissä sen viivästyessä. He ovat piirrättäneet talon uudelleen monta kertaa, ja Janina on arvostanut Rogerin joustavuutta.

– Parasta Rogerissa on että hän on tavoitettavissa ja avoin kaikille ideoille joita keksin. Sitten hän pohtii, miten ideani voisivat rakennusteknisesti toimia, ja me päätämme yhdessä miten edetään. Ensimmäisessä versiossa meillä oli tila lastenvaunuille. Emme tarvitse sitä enää, ja kyseinen tila toimii nyt kuivaustilana poikien futisvaatteille.

Janina arvostaa myös sitä, että Bohouse-asiakkaana pääset valitsemaan kuinka paljon tai vähän haluat osallistua erilaisiin päätöksentekoprosesseihin. Janina on ollut mukana osassa aliurakoitsijatapaamisia sekä tapaamisissa Pietarsaaren Teknisen viraston kanssa, mutta tarjouskierrokset ja yhteydenpidon aliurakoitsijoihin on hän jättänyt Rogerin harteille.

– Ei minulla ole aikaa paneutua kaikkiin rakennusteknisiin yksityiskohtiin, ja koska mieheni matkustaa paljon ei hänellä ole mahdollisuutta osallistua eikä myöskään kokemusta yhtä suuresta rakennusprojektista. Pidän siitä että saa osallistua niin paljon kuin haluaa, mutta vaikka ei olisi mukana kovinkaan paljon niin koko ajan silti tapahtuu, asiat etenevät ja projekti kulkee eteenpäin. Saamme olla mukana kaikessa mukavassa, mutta saamme välttää monet pohdinnat ja virheet. En myöskään halua stressata itseäni hengiltä. Tämä maksaa näin hieman enemmän kuin jos itse tekisi, mutta se on sen arvoista meille.

Janina Snellman nauttii siitä, että unelmatalo-projekti Villa Violgränd vihdoinkin toteutuu.

Perustukset ovat valmiit tähän räätälöityyn rinnetaloon Pietarsaaren Kilisaaressa.

Bohouse tekee varmat perustukset maanpäällisin betonilaatoin.

Villa Violgränd järven suunnasta.

Tommy och Janina Snellman, Villa Violgrändin omistajat

Villa Risöhäll – rantatontin modernin tyylin räätälöity koti

Räätälöity kaksikerroksinen yli 200 neliön koti ulkosaunalla ja pihalta löytyvällä omalla keramiikkapajalla. Puolta talosta ympäröi iso terassi ja parvekkeelta näkyy kimaltelevalle Luodonjärvelle. Koti lähellä kouluja ja peruspalveluja. Kuulostaa melkein liian hyvältä ollakseen totta, mutta tämä on perhe Nilsenin jokapäiväistä elämää ja heidän suuri toteutunut unelmansa.

Perhe Nilsen koostuu äiti Annesta ja isä Tedistä, sekä kouluikäisistä lapsista Rakelista, Abelista, Josefista, Rubenista ja päiväkotipoika Alvarista. Anne on keraamikko ja yksityisyrittäjänä Astiatehtaalla, sekä toimii opettajana Pietarsaaren työväenopistolla. Hänen miehensä Ted työskentelee aluepäällikkönä Mesta Norgella. Perhe muutti Suomeen Norjasta kesällä 2014, missä he olivat asuneet sekä omakotitalossa että rivitalossa. Viimeiset kahdeksan vuotta Norjassa he asuivat talossa, jonka olivat itse rakentaneet.

– Olimme miettineet muuttaako Suomeen vai ei pitkään. Meillä on sukua näillä seuduilla ja olimme viettäneet monia kesiä Strandcampingin leirintäalueella. Ajattelimme että mikäli muutamme Suomeen haluamme rantatontin. Joten kun näimme tontin Risöhällissä myytävänä iskimme siihen heti kiinni, sanoo Anne tyytyväisenä.

Tilava rantatontti

Tämä talo on ollut Tedin ja Annen yhteinen projekti. Ted aloitti suunnittelemalla miten he sijoittaisivat talon tontilla suhteessa ilmansuuntiin ja missä olisi autotallin paikka. Pohjatöihin he käyttivät Sundströmiä. Mitä tulee itse talon suunnitteluun lähtökohtana oli heidän itse rakennettu talo Norjassa, ja he pohtivatkin mitkä ratkaisut sopisivat rantatontille ja perheen nykyisiin tarpeisiin.

– Inspiraation tyyliin ja muihin yksityiskohtiin haimme sisustuslehdistä, internetistä, asuntomessuilta ja arkkitehtuurista ylipäänsä, selventää Anne.

Funkkistyyliä ainutlaatuisin ratkaisuin

Kun tuli aika luonnostella talo Anne otti vetovastuun ja alkoi piirtää pohjasuunnitelmaa ja julkisivua millimetripaperille. Sen jälkeen he ottivat yhteyttä Roger Sundkvistiin.

– Roger teki tekniset piirustukset ehdotusteni pohjalta ja muutti niitä mitä tarvitsi muuttaa esimerkiksi rakennusteknisistä syistä. Hän otti myös vastaan tarjouksia puolestamme, ja hänellä oli myös ehdotuksia monien käytännön asioiden suhteen. Arvostimme tätä todella paljon sillä emme tunteneet itse seutua niin hyvin, kertoo Anne.

Villa Risöhäll sisältää monia ainutlaatuisia ja persoonallisia ratkaisuja, jotka on sekä piirretty että rakennettu huolella.

– Meillä ei ole olleenkaan räystäitä ja kaikki julkisivut ovat visuaalisesti tehty mahdollisimman yksinkertaisiksi. Meillä on isot lasiseinämät järvelle ja kattoterassi.

Yleensä ihmisillä on valkoiset ikkunat, mutta Nilsenit valitsivat tammenväriset. Keskellä taloa on tv- ja kirjastohuone jossa ei ole ollenkaan ikkunoita. Materiaalivalintojen suhteen betonilattia ja hiekanväriset puuseinät käytävässä ja makuuhuonessa ovat uniikkeja. Seinät on rakennettu kipsistä ilman kattolistoja.

Sujuva rakennusprosessi

Själva byggprocessen räckte bara ett halvt år och vi använde oss av kunniga och pålitliga underleverantörer som H&J Ahlvik, Asentaja Group, Vikströms och Målarservice Harald.

Itse rakennusprosessiin meni puoli vuotta ja Nielsenit käyttivät osaavia ja luotettavia aliurakoitsijoita kuten H&J Ahlvik, Asentaja Group, Vikströms och Maalauspalvelu Harald.

– Kaikki sujui erittäin hyvin koko rakennusprosessin läpi. Kommunikaatio Rogerin ja meidän välillä toimi hyvin ja hän ymmärsi mitä halusimme. Voin suositella häntä lämpimästi, sillä Roger hoiti työnsä hyvin ja on mies johon voi luottaa. En tekisi mitään toisin, olemme todella tyytyväisiä lopputulokseen, sanoo Anne leveästi hymyillen.

Anne ja Ted Nilsen, talonomistajat, Villa Risöhäll

Villa Risöhällissä ei ole ollenkaan räystäitä, ja sen julkisivu on erittäin spartalainen ja yksinkertaisen tyylikäs.


Makuuhuoneessa ja keskikäytävällä matkalla tv- ja kirjastohuoneeseen seinät ovat hiekanvärisiä. Betonkilattia sopii hyvin funkkistyyliseen kotiin ja heijastaa mereltä tulevaa valoa vaikuttavalla tavalla.


Tammenväriset ikkunat on yksityiskohta joka tekee Villa Risöhällista omaleimaisen. Kuvassa sisäänkäynti terassilta olohuoneeseen ja makuuhuoneeseen.

Villa Kackur – unelmakoti perinteisellä tyylillä

Perhe Enkvistiin kuuluu äiti Catarina, isä Per, 4-vuotias Eddie ja 2-vuotias Einar. Tälle nuorelle perheelle yksi suurimmista unelmista on ollut piirtää ja rakentaa yhteinen koti luonnonkauniille paikalle.

Heidän ensimmäinen yhteinen koti oli paritalo, mutta kun se alkoi tuntua liian ahtaalta otti isä Per päättäväisesti esiin mittanauhan, mitatakseen kuinka paljon tilaa he oikein tarvitsisivat. Näistä mittausten pohjalta alkoivat he suunnitella ja luonnostella uutta kotiaan.

– Olen hyvin käytännöllinen ja minusta on vaikea arvioida kuinka suuri jokin tila on pelkästään piirustuksista. Siksi aloitinkin suunnittelutyön mittaamalla tarpeemme sisältä päin, enkä talomallista tai piirustuksesta. Kaikissa huoneissamme oli jokin iso huonekalu, jonka myös halusimme sopivan uuteen kotiimme. Halusimme myös ison keittiön jossa olisi tarpeeksi tilaa isolle ruokapöydälle. Lisäksi halusimme ison kodinhoitohuoneen jossa olisi tarpeeksi tilaa pukea ja riisuutua. Halusimme myös että lastenvaunuille on erillinen tila kotihoitohuoneen yhteydessä.

Per tiedostaa että hänen tapansa aloittaa talonrakennusprojektin suunnittelu oli hieman epätavanomainen. Luonteeltaan hän on tarkka ja malttamaton, mikä saattaisi tuoda tarpeetonta lisästressiä rakennusprosessissa.

– Olin luvannut itselleni että mikäli talosta tulee liian iso ja linnamainen, poikkeaisin periaatteistani ja olisin valmis tinkimään jostakin, mutta niin ei onneksi tarvinnut. Olen tyytyväinen strategiaani, sanoo Per pilke silmäkulmassa.

Perinteistä tyyliä modernein varusteluin

Catarinan veli on rakennusmies, ja hän oli suunnitellut ja rakentanut perheensä kodin perinteiseen pohjanmaalaiseen talonpoikaistyyliin, mutta sittemmin rakentanut talon sisältä  modernilla tavalla ja vaalein värein.

– Rakastuin talon julkisivuun heti kun näin sen, ja otimme inspiraation omaan kotiimme siitä, mutta suunnittelimme sisätilat omien tarpeidemme mukaan, sanoo Catarina.

Paritalo jossa Per ja Catarina aiemmin asuivat oli myös heidän itsensä rakentama.

– Ostimme sen puolivalmiina, laitoimme elementit itse paikoilleen ja saimme kokemuksen siitä mitä rakentaminen on.

Tämä kokemus antoi pariskunnalle rohkeuden lähteä kokeilemaan suurta unelmataloprojektiaan.

Tontti luonnonkauniilla alueella

Perheellä oli vaikeuksia löytää sopivaa tonttia, ja heidän mielestään tämä olikin koko rakennusprosessin haastavin osuus. Lopulta he löysivät kauniin tontin jota ympäröi sekä nuori koivumetsä että harvennettua vanhempaa metsää rauhallisella paikalla Kackurissa, Luodon kunnassa.

– Tontti ei ollut niin iso ja avara kuin olisimme halunneet, ja kauempana koulusta ja peruspalveluista kuin olimme toivoneet, mutta nyt jälkeenpäin ajateltuna olemme tyytyväisiä siihen. Neuvoni on että ei kannata laittaa mitään aloituspäivämäärää rakennusprojektille ennenkuin sinulla on tontti hankittuna. Vaarana on että tulee hankkineeksi tontin johon ei ole täysin tyytyväinen vain saadakseen rakennusprojektin käyntiin, sanoo Per.

Räätälöidyn ja paikan päällä rakennetun talon edut

Hyödyt paikan päällä rakennetusta ja räätälöidystä talosta ovat monet ja miksi kukin valitsee rakentaa unelmatalonsa juuri tällä tavalla vaihtelee henkilöstä toiseen.

– Olin kuullut tutuiltani rakennusalalla että ei ole taloudellisesti palkitsevaa ostaa elementtitaloa, ja että itse rakentamalla voi säästää 5000–10 000€. Minulle oli myös tärkeää saada päättää kaikesta itse pienimpienkin yksityiskohtien suhteen, ja pystyä olemaan koko ajan rakennusprosessissa mukana ja nähdä miten se etenee.Nyt tiedän tarkalleen mitä seinistä löytyy ja tiedän myös ettei talostani löydy kosteusvaurioita, sanoo Per mielissään.

– Minulle oli myös tärkeää että urakoitsijat olivat paikallisia. Saan samat asiat, mutta vähemmillä välikäsillä, väärinymmärryksillä ja ylijäämärakennusmateriaalilla. Noudin vain sen määrän materiaalia mitä tarvitsimme taloamme ja autotalliamme varten, ja näin ollen se oli kustannustehokasta, selventää Per.

Suunnittelu – ja rakennusfirman valinta

Perhe Enkvist alkoi rakentaa elokuussa 2014 ja he pääsivät muuttamaan sisään kesäkuussa 2015. Heille vinkattiin Roger Sundkvistista ja hän tuli mukaan aikaisessa vaiheessa rakennusprosessia.

– Roger auttoi minua tiettyjen hakemusten täyttämisessä. Hän luonnosteli piirustukset mitä tarvittiin. Soitin hänelle monet kerrat kun minun tarvitsi tietää jotakin säännöistä ja säädöksistä ja tarvitessani apua paperisodan kanssa. Rogeriin sai helposti yhteyttä.

Hänet sai kiinni useimmiten heti ja hän selitti asiat ystävällisellä tavalla.Hän oli erittäin tarkka ja huolellinen mitä tuli suunnitteluun, eikä ottanut turhia riskejä tai ollut harkitsematon. Jos oli jotakin mitä hän ei tiennyt, soitti hän rakennustarkastajalle ja selvitti asian, kertoo Per tyytyväisenä.

– Meidän tapauksessa tiesimme hyvin pitkälle mitä haluamme, joten Roger antoi meille vähemmän rakennusteknisiä neuvoja. Tosin hän kyllä neuvoi meille että voisimme upottaa ovet ja ikkunat eteisessä jotta saisimme tarpeeksi eristystä kattoon. Sitä en ollut tullut ajatelleeksi, sanoo Per.

Perille sähköasentajana rakennusprojektin ehdoton kohokohta oli kun hän sai laittaa lämmityksen päälle taloon.

– Ulkona oli kymmenen astetta pakkasta ja rautaputket olivat aivan jäässä. Olin rakentanut autotallin ensin voidakseni laittaa sinne työkalut ja koneet ja voidakseni maalata laudat. Saimme kuopuksemme syyskuussa kesken rakennusprosessin, joten lämmitys tarkoitti että Catarina ja pojat pystyivät myös olemaan mukana rakennustontilla mukana.

Kysyttäessä lopputuloksesta on Enkvistin pariskunta  liikuttavan yksimielisiä.

– Olemme erittäin tyytyväisiä, sanovat Catarina ja Per yhteen ääneen. Rakentaisin aivan samalla tavalla jos aloittaisin nyt uuden rakennusprojektin, sanoo Per Enkvist.

Catarina och Per Enkvist, talonomistajat Villa Kackur


Tässä on ovet ja ikkunat upotettu jotta saataisiin tarpeeksi eristystä kattoon kuten Roger neuvoi.


Erillään oleva suihkuhuone kylpyhuoneessa on ollut erittäin pidetty. Tällä tavalla lattia kylpyhuoneessa ei kastu turhaan, ja voi käydä suihkussa ja saunoa erillään.


Saadakseen lisää valoa olohuoneeseen ja keittiöön Per valitsi lasikaton osaan terassia.

Back To Top