Kan man bygga drömhus på distans?

Till den världsvana och jordnära familjen Nybäck hör pappa Jakob, mamma Nicolina och småprinsessorna Isabella 4 år och Michelle 2 år. Jakob jobbar som produktchef på OSTP i Jakobstad och Nicolina är vårdledig från sin tjänst på Herrfors. 

För två år sedan hittade Jakob och Nicolina sin drömtomt i Larsmo medan de var ute på jobbuppdrag i Nierenhof, Tyskland. De föll för en bergstomt med majestätisk utsikt över en småbåtshamn –  med det vidöppna havet svallande bakom – och slog till. Den julen samma år besökte de sina hemtrakter igen och kontaktade planerings- och byggfirman Bohouse med en ritning som Jakob skapat. Sen återvände familjen till Tyskland och Bohouse tog hand om bygglovet, undantagslovet och kontakten med Larsmo kommun.

Nybäcks drömhus

Nicolina och Jakob Nybäck med barnen Isabella och Michelle framför sitt drömhus Villa Sjöboda. Huset i rappad fasad och med en träfasad målad med järnvitriol smälter väl in i miljön.

 

Soldränkt tomt omgiven av sjöbodar

Så småningom åkte familjen Nybäck vidare till nästa jobbuppdrag i Stockholm, Sverige och planerings- och byggarbetet fortsatte delvis på distans, delvis på plats med hjälp av Bohouse, familj, vänner och bekanta. På sommaren 2021 flyttade familjen in i bastustugan på tomten för att själva bygga vidare på sitt drömhusprojekt.

– Det har varit en livslång dröm för mig att får göra detta. Vi har skapat ett hus med små olika kroppar som passar in i miljön här med sjöbodar. Huset är målat med järnvitriol och smälter väl in med naturen runtomkring, förklarar Jakob.

Rummens placering har varit väldigt viktig för Nybäcks och de har optimerat dem för att passa solens gång under dygnet. Sovrummet är placerat i norr för att bli så svalt som möjligt, och vardagsrummet är ett kvällsrum där de tillsammans kan njuta av att se på solnedgången över sjöbodstaken medan de sitter i soffan.

Paret Nybäck är däremot inte speciellt förtjusta i den moderna planlösningen där vardagsrum och kök är i ett – utan har valt att separera de två rummen från varann.

– Vi tycker om att ha gäster och laga mat, och om sanningen ska fram är vi ganska stökiga och det är skönt att inte behöva se disken inne i köket från matsalen när man umgås, skrattar Nicolina.

Ett hus för framtiden 

För Jakob och Nicolina Nybäck är det här huset med stort h som ska bli barnens barndomshem, men de ser sig själva också bo här när de själva blir äldre.

– Vi är glada att vi inte byggde nåt innan vi fick barn. Man tänker annorlunda och mer praktiskt när man har barnen att bygga åt, säger Jakob och Nicolina enstämmigt. Jag uppskattar också att jag kan se hela gården från köket när barnen är ute och leker, fortsätter Nicolina. Barnens sovrum är placerade på övre våningen och vårt rum på nedre våningen, så vi inte behöver gå i trapporna när vi gamla och gaggiga, skämtar Jakob.

Tips för att planera och bygga på distans

Så till vår fråga om man kan bygga ett hus helt och hållet på distans. Paret Nybäck menar att det kan man, men då måste man satsa mycket på planeringen, ha familj och vänner som ställer upp, ha en byggfirma som man kan lita på och vara beredd på att avsätta tid under dagen för online-möten.

– Man kan ta många beslut på distans, men vissa beslut om t.ex. materialval och färger behöver man göra på plats. Vi var hemma med 3–4 månaders mellanrum, förklarar Jakob.

Familjen Nybäck bastustuga

Här i den mysiga bastustugan med närhet till husbygget i bakgrunden har familjen bott provisoriskt de senaste månaderna medan de byggt klart sitt drömhus. I oktober 2021 flyttade familjen in i sitt drömhus Villa Sjöboda.

 

Fiske- och jakttur från bryggan

Nu lägger sig flyttdammet för familjen Nybäck. Flickorna gör sig hemmastadda i sina egna, nya rum och bekantar sig med grannarna i området. Nicolina är nöjd över att få flytta från bastuhuset till  huset och äntligen få tillgång till tvättmaskin igen, och Jakob njuter av sitt fiskekort som ger honom fiskerätt under hela året för 8 nät och en ryssja i Larsmo skärgård.

– Här på utsidan har jag fått mest id och brax, men på insidan kan man få gös och abborrar, avslutar Jakob med iver i blicken.

Se fler bilder från familjen Nybäcks hus på Instagram: villa_sjoboda.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest