Voiko unelmien kodin rakentaa etänä?

Maailmaa nähneeseen ja maanläheiseen Nybäckin perheeseen kuuluu isä Jakob, äiti Nicolina ja pikkuprinsessat 4-vuotias Isabella ja 2-vuotias Michelle. Jakob työskentelee tuotepäällikkönä OSTP:llä Pietarsaaressa ja Nicolina on hoitovapaalla Herrforsilta.

Jakob ja Nicolina Nybäck löysivät unelmatonttinsa Luodosta kaksi vuotta sitten, ollessaan Saksan Nierenhofissa työkomennuksella. He ihastuivat kalliotonttiin, jolta on upea näkymä pienvenesatamaan, ja jylläävä aava meri sen takana – ja iskivät siihen kiinni. Saman vuoden jouluna he vierailivat jälleen kotiseuduillaan ja ottivat yhtettä suunnittelu- ja rakennustoimisto Bohouseen mukanaan rakennuspiirros, jonka Jakob oli tehnyt. Sen jälkeen perhe palasi Saksaan ja Bohouse huolehti rakennusluvista, poikkeusluvista ja yhteyksistä Luodon kuntaan.

Nybäcks drömhus

Nicolina ja Jakob Nybäck lastensa Isabellan ja Michellen kanssa unelmakotinsa Villa Sjöbodan edessä. Talossa jossa on rapattu julkisivu, sekä puinen julkisivu. joka on maalattu rautavitriolilla, ja se sulautuu hyvin ympäristöönsä.

 

Venevajojen ympäröimä aurinkoinen tontti

Pikkuhiljaa Nybäckin perhe siirtyi eteenpäin seuraavalle työkomennukselle Tukholmaan, ja suunnittelu- ja rakennustyöt jatkuivat edelleen osittain etänä, osittain paikan päällä Bohousen, perheen, ystävien ja tuttavien avulla. Kesällä 2021 perhe muutti tontilla olevaan saunamökkiin jatkaakseen unelmakotiprojektinsa rakentamista eteenpäin.

– Tämä on ollut elämänmittainen unelmani. Olemme rakentaneet talon, jossa on erilaisia elementtejä, jotka sopivat tähän venevajamiljööseen. Talo on maalattu rautavitriolilla ja se sulautuu hyvin ympäröivään luontoon, selventää Jakob.

Huoneiden sijoittelu oli Nybäckin perheelle erittäin tärkeää, ja he ovat optimoineet huoneiden sijoittelun niin, että aurinkoa tulee taloon sisään pitkin päivää. Makuuhuone on sijoitettu pohjoisen suuntaan, jotta se olisi mahdollisimman viileä, ja olohuone on ilta-aurinkoon päin, jotta he voivat yhdessä nauttia auringonlaskuista venesataman takaa sohvalla istuessaan.

Nybäckin pariskunta ei tosin ole kovin ihastuneita nykyaikaiseen pohjaratkaisuun, jossa olohuone ja keittiö ovat samaa tilaa –  ja ovatkin valinneet omaan kotiinsa, että nämä kaksi tilaa ovat erillään omina huoneinaan.

– Pidämme vieraista ja ruoanlaitosta, mutta jos olemme rehellisiä niin emme ole kaikkein siisteimpiä kodin pitäjiä, eikä ole mukava että tiskit törröttävät keittiöstä ruokailutilaan silloin kun seurustellaan vieraiden kanssa, nauraa Nicolina.

Koti tulevaisuutta varten

Jakobille ja Nicolinalle koti on koti isolla K:lla, ja siitä tulee heidän lastensa lapsuudenkoti, mutta he näkevät myös itsensä asumassa siellä, kun ovat vanhempia.

– Olemme iloisia, että emme rakentaneet ennen lapsia. Sitä ajattelee eri tavalla ja käytännöllisemmin kun on lapsia, joita varten rakentaa, sanovat Jakob ja Nicolina yhteen ääneen.

– Arvostan myös sitä, että näen koko pihan keittiöstä, kun lapset ovat ulkona leikkimässä, jatkaa Nicolina. Lasten makuuhuoneet on sijoitettu yläkertaan, ja meidän makuuhuoneemme alakertaan, niin meidän ei tarvitse kavuta rappusia kun olemme vanhoja ja kalkkiutuneita, vitsailee Jakob.

Vinkkejä etänä suunnitteluun ja rakentamiseen

Miten sitten onnistuu rakentaa talo melko lailla kokonaan etänä? Nybäckin pariskunta on sitä mieltä, että se onnistuu, mutta suunnitteluun pitää panostaa paljon, olla perhettä ja ystäviä jotka auttavat ja rakennusyritys johon voi luottaa sekä olla valmiina etätapaamisiin verkossa päivän aikana.

– Päätöksiä voi tehdä etänä, mutta tiettyjä materiaalivalintoja ja erimerkiksi väreihin liittyviä valintoja tarvitsee tehdä paikan päällä. Olimme kotona 3-4 kuukautta rakennusajan välissä, selventää Jakob.

Familjen Nybäck bastustuga

Tässä viihtyisässä saunamökissä perhe asui tilapäisesti lähellä taustalla näkyvää rakennusprojektiaan viimeisten kuukausien ajan, ennen kuin heidän unelmientalonsa valmistui. Lokakuussa 2021 he pääsivät muuttamaan sisään unelmakotiinsa Villa Sjöbodaan.

 

Kala- ja metsästysreissut laiturilta

Nyt on muuttopölyt jo laskeutuneet perhe Nybäckin osalta. Perheen tyttäret kotiutuvat omiin, uusiin huoneisiinsa ja tutustuvat uusiin naapureihinsa alueella. Nicolina on tyytyväinen että pääsi muuttamaan saunamökistä itse taloon, ja että hänellä vihdoin on taas pääsy pesukoneelle. Jakob nauttii kalastuskortista, joka antaa hänelle kalastusoikeuden kahdeksalle kalastusverkolle ja yhdelle rysälle Luodon saaristossa vuoden ympäri.

–Täällä ulkosaaristossa olen saanut eniten säynettä ja lahnaa, ja sisäsaaristossa taas saa kuhaa ja ahventa, kertoo Jakob innoissaan.

Lisää kuvia heidän kodistaan näet Nybäckin perheen Instagram-tililtä: villa_sjoboda.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest