Villa Violgränd – drömhuset i viken Del 1/5

Familjen Tommy och Janina Snellman är mitt uppe i sitt drömhusprojekt. Vid Pirilöviken i Jakobstad byggs för tillfället ett skräddarsytt 2-plans hus i modern stil. Strandtomten köpte 7-personers familjen redan 2008, men nu är marken äntligen bearbetad och grunden till sluttningshuset är murad. Framför dem ligger ett spännande byggår.

Familjen Snellman består av mamma Janina och pappa Tommy samt tonåringarna Kevin, Cajsa, Casper, 10-åringen Jordan och så aftonstjärnan Julie på 4 år. Familjen är återflyttare och bodde tidigare i Kitteldalen i Esbo i ett nyckel-i-hand egnahemhus. Strandtomten i Jakobstad köpte de redan för 8 år sedan med avsikt att bygga eget.

– Istället för att börja bygga då när vi köpte tomten, flyttade vi till Esbo och husbygget blev uppskjutet. Vi har haft svårt att bestämma oss var vi ska slå oss ner.  År 2013 lämnade vi in de första ritningarna och fick bygglov.  Min man jobbar i Helsingfors inne i veckorna – men barnen ville bo här och vi har så fin tomt – så nu bestämde vi oss, säger Janina och myser medan hon ser på husritningarna.

Skräddarsytt hus med sjöutsikt

Paret Snellman har valt planeringsbyrån och byggföretaget Bohouse för sitt byggprojekt, och Tommy och Janina har tillsammans med BI Roger Sundkvist på Bohouse planerat exakt hur huset ska se ut.

– Närheten till vattnet betyder mycket för oss. Det är så rogivande att bo vid vattnet och sjöutsikten har format huset. Jag ville att vi ska kunna se vattnet från så många håll som möjligt och Roger har fått utgå från det i planeringen. Jag är också en praktisk människa, och det var viktigt för mig att få ett hus som fungerar och som alla ska trivas i. Vi har tonåringar så de får en hel källarvåning med egen ingång och kaffehörna. För Tommy är bastun viktig, men vi får inte bygga strandbastu, så den har vi integrerat i huset med utsikt över vattnet när man badar. Vår lilla aftonstjärna får ett eget loft nära vårt sovrum, så att hon är nära till mamma och pappa om det behövs, säger Janina och skrattar.

Modern stil med traditionella inslag

Janina har hämtat inspiration från inredningstidningar och nätet för att komma fram till hurudant hus de ville ha. Hörntomten är endast 1200 kvadratmeter, med en inplanerad allmän båthamn på ena sidan och en granne på andra sidan, så det har satt sina begränsningar.

– Jag och min man är båda stadsmänniskor som tycker om att ha nära till grannar, men vi trivs också med närheten naturen. När det kommer till inredningsstilar tycker vi olika. Tommy tycker om modernt och funktionellt. Jag igen är lite svag för gamla hus, så det fick bli en kompromiss. Vi kommer att ha såväl betong- som trägolv, trädörrar och en hel trävägg som ger värme i vårt rappade moderna hus.

Stressfritt, tryggt och flexibelt byggprojekt

Eftersom familjens byggprojekt dragit ut på tiden så har familjens behov också ändrats under tiden. De har ritat om huset flera gånger, och Janina har storligen uppskattat Rogers flexibilitet.

– Det bästa med Roger är att han är tillgänglig och öppen för alla idéer jag kommer med. Sen funderar han hur det ska funka byggnadstekniskt, och så bestämmer vi tillsammans hur vi går vidare. I första versionen hade vi ett utrymme för en barnvagn. Det behövs inte längre och rummet är nu torkrum för pojkarnas fotiskläder.

Janina uppskattar också att man som Bohouse-kund får välja hur mycket eller hur lite man vill engagera sig i olika beslutsprocesser. En del möten med olika underleverantörer och vid Tekniska verket i Jakobstad har hon suttit med på, men offertrundorna och kontakten till underleverantörerna har hon överlåtit åt Roger att genomföra.

– Jag hinner inte sätta mig in i alla byggnadstekniska detaljer, och min man som reser mycket har inte möjlighet att delta eller erfarenhet av dylika stora byggprojekt. Jag tycker om att man får vara delaktig så mycket man vill, men fastän man inte är med så händer det ändå något hela tiden och projektet går framåt. Vi får vara med om det roliga, men slipper så mycket funderingar och misstag. Jag vill heller inte stressa ihjäl mig. Det blir lite dyrare, men det är värt det för oss.

 

Janina Snellman njuter av att äntligen se drömhusprojektet Villa Violgränd förverkligas

 

Grunden är lagd för det skräddarsydda sluttningshuset på Killingholmen i Jakobstad.

 

Bohouse gör säkra husgrunder med markburen betongplatta.

 

Villa Violgränd från Pirilöviken.

 

Tommy och Janina Snellman, husägare Villa Violgränd.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest