Betonggolv

Betonggolv är inne av många olika skäl. Familjen Emilia och Björn Sundkvist med småttingarna Adéle, Laleh och Totte flyttade in i ditt drömhus 2018. Emilia är estet ut i fingerspetsarna, och gillar praktiska lösningar. Vi ställde några frågor till henne om vägen fram till deras snygga betonggolv.

1) Varifrån fick ni inspiration och idén till att ha betonggolv?

– Det var nog jag (Emilia) som kände en viss osäkerhet kring många andra golvalternativ och stötte på betonggolv behandlat med vattenglas, ett alternativ fritt från tillsatser. Dessutom letade jag efter ett tidlöst golv eftersom jag upplevt att trenderna ändrar i rätt så snabb takt när det kommer till träslag. Betongen  bidrar också till stor valfrihet när det kommer till träinslag i den övriga inredningen. Ingen bänkskiva eller matsalsgrupp som behöver passa ihop med något trägolv eller golv i träimitation.

2) Har ni betonggolv i alla rum? Också på övre våningen?

– Ovanvåningen står ännu ofärdig, men på nedervåningen har vi betonggolv i kök, vardagsrum, korridor, wc och master bedroom. Där tätskikt behövs, i badrum och hjälpkök har vi inte betonggolv och i barnrummen valde vi att sätta in annat golv, något vi ångrar lite nu. Vi trodde att betonggolvet skulle upplevas skarpt och kallt men det är väldigt behagligt och hade också passat utmärkt i barnrummen. Dessutom är golvet tåligt också när det sladdas med småbilar och hoppas runt med käpphästar.

3) Hur gick gjutningen av betonggolvet till?

När man gjuter betongen så är det känsligt med temperaturen, betongkonsistensen och torkningsprocessen. I stora drag är det som en vanlig gjutning, men det kräver mer expertis under och efter gjutningen.

4) Har ni matt eller glansig yta?

– Vi har en matt yta på vårt betonggolv, tacksamt också när skurborsten fått vila ett tag.

5) Vilken känsla ger betonggolvet?

– Vi tycker det är behagligt och skönt, något som överraskade oss men också överraskar många av våra gäster.

6) Förstärker det ljudet på något sätt?

– Både ock. När vi var nyinflyttade upplevde vi att det ekade, eventuellt mera än om vi hade valt ett mjukare golv, men det är inget som vi reagerar på idag. Eventuellt har vi “möblerat bort” det. Däremot är det helt ljudlöst att gå och leka på, och perfekt när man tassar runt i huset efter barnen lagt sig. 

7) Är ni nöjda med slutresultat?

– Ja, vi har inget att anmärka på. Vi hade nog gjort samma val av golv idag.

8) Har det underlättat er städning?

– Ja. Det är härligt och enkelt att få dra skurborsten över ett helt slätt golv.

9) Vem skulle ni rekommendera betonggolv till?

– Till sådana som tänker på det i god tid, eftersom man behöver  göra förarbete innan plattan gjuts. (Läs mer i förklaring nere Red.anm.*) Jag skulle också rekommendera det åt de som vill kunna påverka hurudant golv barnen skall krypa runt på (eftersom man kan välja hurudan ytbeläggning man vill ha), till de som inte vill ge sig in i djungeln av trägolv och träimitationer och till de som vill ha ett unikt golv, inget betonggolv blir det andra likt. Dessutom får betongen, om den behandlas med vattenglas eller dylikt, torka i lugn och ro eftersom golvet inte täcks över. 

* Man behöver bestämma sej tidigt för betonggolv, redan när grävmaskinen är på plats, pga att betongen ska vara lite tjockare (måste tas i beaktande för att inte golvet ska bli högre upp) och sen ska det isoleras med xps isolering för att inte små styrox bitar skall flyta upp till ytan i betongen (blir små hål i betongytan).

Snygga betonggolv och gungstol i trä.

Det blir snygg kontrast med mjuka material mot betonggolv.

 

Betonggolv i grått i ljust vardagsrum och kök.

Ett betonggolv är en praktisk och smakfull inredningslösning.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest