Stora fönster

Stora fönster skapar känsla av närhet till naturen. Paret Christoffer och Sandra Snellman har just flyttat in i sitt drömhus i Pedersöre omgiven av skog och med utsikt över en porlande å. Sandra är intresserad av inredning, och Christoffer älskar praktiska och ekonomiska lösningar. Vi ställde några frågor till Sandra om de stora fönster de valt i hela huset.

1) Varifrån fick ni inspiration och idén till att bygga stora fönster som går ända ner till golvet?

– Mamma och pappa har fönster som går ända ner till golvet, så egentligen visste jag redan då jag bodde hemma att så vill jag också ha i vårt hus sen. Christoffer tänkte precis lika som mig, så där behövde vi inte kompromissa alls. Tanken var kanske först att vi bara ska ha stora fönster i vardagsrum och kök men sen då vi varit in i hus på bostadsmässor osv har vi konstaterat hur mäktigt det är med stora fönster i sovrummet. Det är så fint att få vakna till naturen. 

2) Mot vad har ni utsikten?

– Vi har fönster ända ner till golvet i hela huset, förutom i badrummet. Många av fönstren har utsikt mot ån och terassen. Eftersom vi har skog nästan runt hela huset är det fint att kunna se den var än man befinner sig.

3) Hur stora är fönstren och hur många är de?

– Det varierar men de största fönsten i vardagsrummet är 230 cm höga och 200 cm breda. De andra är samma höjd med 120 cm–130 cm breda.

4) Vilket märke är fönstren?

– Piklas, vi beställde dem via Bohouse.

5) Hur gick installationen av de stora fönstren till?

– Det var Bohouse som installerade dem eftersom de gjorde huset vatten och vindtätt. Fyra män lyfte dem på plats och skruvade fast dem.

6) Vilken känsla ger fönstrena?

– Orsaken till att vi vill ha stora fönster är för att vi vill ha den fina naturen nära. Samtidigt gör det ju att rummet blir ljust och känns större.

7) Har ni förmiddags-, dags, eller kvällsol?

– I vardagsrummet har vi dagssol men också lite kvällssol eftersom vi har fönster på alla väggar.

8) Är ni nöjda med slutresultat?

– Vi är nöjda med resultatet. Tanken från allra första början var att vi skulle ha fönster utan fönsterlister och att karmen skulle komma jäms med väggen för att få det så stilfullt som möjligt. Men med erfarenheter från andra är det svårt att få det bra så att det inte spricker i ”skarvet”. Därför har vi valt att sätta smala lister. Vi är ändå nöjda med slutresultatet eftersom listerna syns mindre än vad vi trodde de skulle göra.

9) Övrigt att tillägga?

– Vi rekommenderar verkligen stora fönster till alla som inte har grannarna så tätt in på. På ett trångt bostadsområde krävs det lite bättre planering för att man ska känna sig bekväm med att ha stora fönster. Det känns kanske lite onödigt att behöva dra något för dem jämt, för då försvinner ju effekten man vill ha. Det man behöver tänka på också är att genom stora fönster lyser solen lätt in och speciellt på sommaren kan det bli varmt. Det betyder att man behöver fundera på vad man ska välja för kylsystem.

 Stora fönster i vardagsrum

Med stora fönster blir naturen en del av inredningen.

 

 Svart panelad utsida med stora fönster

Stora fönster i nästan varje rum i huset.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest