Betonilattia

Emilia ja Björn Sundkvist pikkuisten Adélen, Laiehin ja Totten kera muuttivat unelmien kotiinsa vuonna 2018. Emilia on esteettinen ja pitää käytännöllisistä ratkaisuista. Esitimme hänelle joitakin kysymyksiä heidän taipaleestaan kohti upeaa betonilattiaansa.

1) Mistä saitte inspiraation ja idean hankkia betonilattian?

– Se lähti minusta (Emilia), tunsin epävarmuutta monien lattiavaihtoehtojen kohdalla, ja kannatin vesilasikäsitellyn betonilattian hankintaa, sillä se oli vaihtoehto ilman lisäaineita. Halusin myös ajattoman lattian, koska puupinta-trendit muuttuvat niin nopeaan tahtiin. Betoni myös mahdollisti suuremman vapauden muun sisustuksen puumateriaaleissa. Minkään puupenkin tai ruokaryhmän ei tarvitse sopia johonkin tiettyyn puulattiaan.

2) Onko teillä suunnittelemanne unelmien betonilattia kaikissa huoneissa? Myös yläkerrassa?

Yläkerta ei ole vielä valmis, mutta alakerrassa meillä on betonilattia keittiössä, olohuoneessa, käytävällä, vessassa ja makuuhuoneessa. Kylpyhuoneessa ja apukeittiössä ei ole betonilattiaa koska ne tarvitsevat vesitiiviin lattian. Lastenhuoneisiin valitsimme myös toisenlaisen lattian, mutta tätä kadumme hieman nyt. Luulimme että betonilattia olisi kylmä ja kova, mutta se onkin erittäin mukava ja olisi sopinut hyvin myös lastenhuoneisiin. Lattia kestää oikein hyvin pienillä autoilla ajoa ja keppihepoilla ympärihyppimistä.

3) Miten betonilattian valaminen sujui?

– Betonin valamisessa pitää olla  tarkkana lämpotilan, betonin koostumuksen ja kuivausprosessin kanssa. Suurimmaksi osaksi se on samanalaista kuin tavallinen valaminen, mutta vaatii enemmän erikoisosaamista sekä valamisen aikana että sen jälkeen.

4) Onko lattiassanne matta- vai kiiltävä pinta?

– Meillä on betonilattiassamme mattapinta, lattiamopit ovat saaneet myös levätä hetken, mistä olen kiitollinen.

5) Minkälaisen tunnelman betonilattia luo?

– Meidän mielestämme se on miellyttävä ja mukava, mikä yllätti sekä meidät että myös vieraamme.

6) Vahvistaako se ääniä jollakin tavalla?

– Sekä että. Juuri sisäänmuuttaneina meistä tuntui että kaikui, enemmän kuin jos olisimme valinneet pehmeämmän lattian, mutta emme huomaa sitä tänä päivänä enää ollenkaan.  Olemme myös “kalustaneet” kaiun pois. Leikkimisestä ei tule mitään ääniä, eikä ympäri taloa tassutellessa lasten mentyä nukkumaan.

7) Oletteko tyytyväisiä lopputulokseen?

– Kyllä, meillä ei ole mitään moitittavaa. Olisimme tehneet aivan saman lattiavalinnan tänään.

8) Onko se helpottanut siivoamista?

– Kyllä. On mahtavaa ja helppoa vetää lattianpesuharjaa täysin sileällä lattialla.

9) Kenelle suosittelisit betonilattiaa?

– Suosittelisin sellaisille jotka miettivät asiaa hyvissä ajoin, sillä ennen kuin lattia valetaan paikoilleen vaatii se etukäteisvalmisteluja. (Lue tarkempi selvitys alempana*) Voin suositella sitä myös kaikille, jotka haluavat vaikuttaa siihen millaisella lattialla lapset konttaavat ympäriinsä (koska voi valita sen millainen pinnoite lattiaan tulee), nille jotka eivät halua joutua puu- ja puunkaltaisten lattioiden viidakkoon, ja niille, jotka haluavat uniikin lattian, sillä mikään betonilattia ei ole samanlainen kuin jokin toinen. Lisäksi mikäli betonilattia käsitellään kali-vesilasilla tai vastaavalla, saa se kuivua rauhassa sillä lattiaa ei peitetä.

* Betonilattia-valinta tarvitsee tehdä hyvissä ajoin, jo silloin kun kaivuukoneet ovat paikalla, sillä lattiaan käytettävän betonin pitäisi olla vähän paksumpaa (pitää ottaa huomioon, että lattiasta ei tule liian korkea) ja se myös tuolee eristää xps-eristeellä niin ettei pieniä styroksin palasia kulkeudu ylös betonin pinnalle (tulee muutoin pieniä kuoppia/reikiä betonin pintaan).

 

Snygga betonggolv och gungstol i trä.

Betonilattia luo tyylikkään kontrastin pehmeiden materiaalien kanssa.

 

Betonggolv i grått i ljust vardagsrum och kök.

Betonilattia on käytännöllinen ja tyylikäs sisustusratkaisu.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest