Vankat rungot CLT:stä

Ympäristöystävällinen valinta

Mikä CLT?

Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Tällä kertaa puhumme CLT:stä (Cross Laminated Timber), ristiinliimatusta massiivipuusta/monikerroslevyistä, joka on suhteellisen uusi rakennusmateriaali Suomessa. CLT:tä käytetään Pohjoismaissa lähinnä kantavissa osissa monikerroksisten talojen, koulujen, päiväkotien, teollisuushallien, erikoistalojen ja pientalojen runkorakenteissa. Suosittelemme Bohousella CLT:tä asiakkaillemme, jotka haluavat rakentaa kestävän ja ympäristöystävällisen omakotitalon. 

Itse CLT-levy on massiivipuulevy, jossa vähintään kolme puulevykerrosta on liimattu ristiin. Yhden CLT-massiivipuulevyn maksimikoko on 3,5 m x 16 m ja elementin paksuus voi olla 60–500 mm. 

Omakotitalorakentajalle CLT-talo on ympäristöystävällinen ja luonnonläheinen valinta. Bohouse käyttää suomalaisia
CLT-massiivipuulevyjen toimittajia.

CLT:n hyvät puolet

Lähtökohtanamme on aina  sinun tonttisi, tyylisi, budjettisi, haluamasi talon koko ja valitsemasi rakennusmateriaali. Suunnittelemme talon yhdessä, jonka jälkeen piirrämme sen ja rakennamme unelmakotinne kokonaan paikan päällä. Tämä pätee myös silloin kun valitset rakentaa CLT:stä. Tähän melko uuteen ekologiseen rakennusmateriaaliin liittyy monia hyötyjä ja etuja. 

Lisää tietoa CLT:stä

CLT-rakentamisen hyödyt

Villa Kjellman

Kjellmannin perhe suosii ekologista rakentamista

Pikkuinen Lovisa-vauva tiirailee uteliaana Kjellmanin perheen asemapiirustusta, eikä hänelle ole aavistustakaan siitä hässäkästä mikä Pamela-äidillä ja Alfred-isällä on ollut päällä viiimeisen puolentoista vuoden ajan, aina siitä lähtien kun he päättivät rakentaa oman talon ja löysivät sille sopivan tontin. Isommat sisarukset John, 6 v ja Ida, 5 v ovat innokkaasti mukana äidin ja isän kanssa kaikissa käänteissä, ja odottavat innoissaan isompaan kotiin muuttamista, missä heillä on oma yläkerta tulevia leikkejä ja teinivuosien tarpeita varten. 

– Meillä aikuisilla ei ollut varsinaisesti mitään unelmakotia ajatuksissa. Meille talo on rakennus, ja koti on se tärkeä asia, mutta siinä kävikin nyt niin että rakennamme kaunista taloa, josta tulee kotimme, sanoo Pamela, joka on hoitovapaalla 10-kuukautisen Lovisa-vauvan kanssa.

Kjellmanit halusivat välttää kohtuutonta muovimateriaalien käyttöä, ja aluksi
heillä olikin ajatuksissa etsiä vanhempi puutalo. Monien käänteiden jälkeen he löysivät tontin ja alkoivatkin luonnostella uuden kodin pohjapiirroksia. 

– Meillä ei ollut suunnitelmissa hankkia arkkitehdin suunnittelemaa taloa, mutta emme saaneet palasia sopimaan yhteen kun koitimme itse suunnitella talomme. Meille vinkattiin arkkitehti Ann Charlott Hästö:sta ja niinpä hänestä tulikin talomme, autotallimme ja pihamme suunnittelija. Sen jälkeen projektiimme tuli mukaan Roger Bohouselta ja Roger vakuutti meidät siitä, että CLT-massiivipuulevyistä rakennettu omakotitalo olisi oikea ratkaisu meille, koska meille ympäristöystävällisyys ja luonnonläheisyys on tärkeää.

– Sen jälkeen Bohouse teki rakennuspiirrustukset, niin että pohjapiirrokset sopivat CLT-rakentamiseen, ja sille tielle jäimme, selventää Alfred. 

Sen lisäksi, että perhe valitsi materiaalikseen CTL:n (Cosslaminated timber, lamellikerrostettu massiivipuu) valitsivat he myös käsittelemättömän lehtikuusipaneeliverhoilun, josta tulee hieno harmaan sävyinen pinta kymmenen vuoden kuluessa. Muutoin Kjellmanin perheen talo on käytännöllinen yksikerroksinen 150 m2:n

omakotitalo, jossa on ajaton sisustus ja pieni luhtimainen yläkerta. Bohouselta he valitsivat Muuttovalmis -palvelun. 

– Siitä tulee kaunis, ja olemme tyytyväisiä, sanoo Alfred.

"Siitä tulee kaunis, ja olemme tyytyväisiä, sanoo Alfred"

Kjellmanin perheen CLT-TALO

Rakenna Bohousen kanssa

Haluatko rakentaa ympäristöystävällisesti CLT-levyistä?

Ota yhteyttä, niin aloitamme massiivipuusta valmistetun unelmiesi kodin suunnittelun ja rakentamisen!

Lataa e-kirjamme ja lue 10 vinkkiämme asioista, joita pitää ottaa huomioon ennen kuin aloitat unelmataloprojektisi!