Räätälöity skånelaistalo | Kronholmien räätälöidyssä skånelaistalossa näkyvät rustiikkinen maalaistyyli ja vuoristotalojen vaikutteet

Ulkoilua ja urheilua harrastavaan Kronholmin perheeseen kuuluvat isä Björn, äiti Ida ja teini-ikäiset lapset Ebba (17), Liam (15) ja Viggo (13). Björn työskentelee luokanopettajana Pedersören Purmossa ja Ida koulutuspäällikkönä Kruunupyyssä. Kaikki lapset harrastavat jalkapalloa, ja perheen yhteisiä harrastuksia ovat laskettelu, hiihto, jääkiekko, matkaluistelu, melonta ja maastojuoksu. Perhe rakentaa parhaillaan unelmiensa kotia Pietarsaaren Varvetiin, joka tarjoaa
hyvät mahdollisuudet myös perheen suosikkilajien harrastamiseen.

1) Millainen pohjaratkaisu talossanne on?

– Talomme pohjapiirustus on meidän käsiala, ja ulkoa katsottuna talo näyttää skånelaistalolta, jonka keskellä on suuri tila oleskelua varten. Meillä ei ole keittiösaareketta vaan pelkkä iso ruokapöytä ja avara oleskelutila. Kaikki perheenjäsenet harrastavat urheilua, ja siksi on hyvä, että kotiin voi tulla kodinhoitohuoneen ja suihkun kautta ja jättää harrastusvälineet niille kuuluville paikoilleen. Meillä kotona kuuluukin aina pyykkikoneen ääni, Ida nauraa. Kun meille tulee kylään
nuorisoa, haluan että he voivat oleskella vapaasti olohuoneessa mutta halutessaan heillä on mahdollisuus olla myös omassa rauhassaan. Talo on itsessään yksinkertainen, mutta pidän sisustamisesta, joten täällä on myös monia persoonallisia yksityiskohtia, Ida jatkaa.

2) Tontillanne on kolme erillistä rakennusta. Miten päädyitte tähän ratkaisuun?

– Varvetin alue ei ole asemakaava-aluetta, ja meillä oli vaikeuksia saada toteutettua kaikkia rakennuksia, jotka halusimme. Talon on oltava samassa linjassa rannan kanssa, mutta sitä ei saanut sijoittaa lähemmäksi rantaa. Myös kattokorkeus on tarkasti määritetty, ja autotalli piti sijoittaa juuri tiettyyn kohtaan. Halusimme lisäksi perheen teineille oman erillisen tilan, ja samaan rakennukseen saimme sijoitettua myös työhuoneen, kotikuntosalin ja varaston. Rannan läheisyydessä sijaitsee lisäksi puulämmitteinen sauna. Olemme tyytyväisiä kokonaisuuteen, Ida kertoo.

Julkisivun pystypanelointi näyttää kaukaa katsottuna betoniselta.

3) Mitä muita räätälöityjä ratkaisuja kodissanne on?

– Pidämme rosoisesta tyylistä, mutta Varvetiin ei saa rakentaa betonitaloa. Halusimme taloon ripauksen industriaalista tyyliä, ja Benita Hartmanilta suositteli seinien maalaukseen KOLIBRI SAND -sävyä, joka antaa epätasaisen, betonimaisen pinnan. Bohousen maalarit käyttivät tuotetta ensimmäistä kertaa, ja lopputuloksesta tuli erinomainen, Björn ja Ida kertovat tyytyväisinä.

Seinät on maalattu KOLIBRI SAND -maalilla, joka on tarkoitettu kuivien sisäseinä- ja kattopintojen koristemaalaukseen. Muovilla suojatut kattokruunut kertovat sisätilojen tulevasta sisustuksesta, johon on haettu vaikutteita vuoristomökkien tyylistä.

– Toinen räätälöity ratkaisu olivat tekokattopalkit. Ajattelimme ensin käyttää kattopalkkeina löytämiäni puhelintolppia mutta emme halunneet ottaa sitä riskiä, että niiden mukana taloon tulee myös tuholaisia, joten päädyimme käyttämään niiden sijaan uusia palkkeja, jotka petsattiin mustiksi. Ne muodostavat hienon kontrastin vaaleille seinille, Ida ja Björn toteavat.

– Työskentely Bohousen kanssa on sujunut hyvin. Saan usein lähes puolihulluja ideoita, joihin he ovat suhtautuneet aina positiivisesti ja joskus jopa jatkaneet ideoideni kehittelyä niin, että niistä on tullut toteuttamiskelpoisia. Eräs Bohousen rakennusmiehistä keksi käyttää kattopalkkien päissä petsattua köyttä, ja lopputulos näyttää todella hienolta. Bohousen kanssa on ollut mahtava tehdä yhteistyötä, sanoo Ida tyytyväisenä.

Kronholmit ovat ihastuneet talonsa uusvanhoihin kattopalkkeihin, jotka täydentävät keittiön ja oleskelutilan rustiikkisen maalaistyylistä tunnelmaa.

Ida ja Björn viettävät paljon aikaa Åren hiihtokeskuksessa Ruotsissa. Viime talvena he tilasivat itselleen gotlantilaisesta savesta valmistetun astiaston, jonka osia koristavat Åre Krukmakeri -savipajassa dreijattavat Varvet-merkit. Astiat sopivat erinomaisesti talon tyyliin ja luonnonkauniiseen ympäristöön.

Uuteen kotiin suunniteltu astiasto valmistuu parhaillaan Åre Krukmakerin savipajassa.

4) Talon ulkopanelointiin on käytetty hieman poikkeavaa materiaalia. Miksi?

– Halusimme taloon betonimaisen ulkoasun. Ajattelimme ensin käyttää rapattavia levyjä, koska alueelle ei saa rakentaa betonitaloa, mutta päädyimme lopulta pystysuuntaiseen sileään ulkopaneeliin, jonka ansiosta rakennus näyttää kaukaa katsottuna melkeinpä kivitalolta. Olemme jo tottuneet tähän ratkaisuun ja mielestämme puu on materiaalina elävämpi. Näin 40-vuoden ikään ehtineenä sitä jo ymmärtää, ettei onnellisuus ole kiinni pienistä yksityiskohdista, Ida sanoo.

5) Mitkä ovat paikalleen rakennetun ja räätälöidyn talon tärkeimmät edut?

– Meillä on ollut alusta alkaen selkeä näkemys. Kun jättää rakentamisen muiden tehtäväksi, kaikki sujuu helpommin ja vaivattomammin. Kävimme jo viime kesänä Hartmanilla tekemässä suunnitelmia, ja Bohousen projektijohtaja on toiminut yhteyshenkilönä LVI- ja kaivuutöiden sekä muiden työvaiheiden osalta. Projekti on sujunut hyvin alusta lähtien, Björn sanoo.

6) Minkä palvelun valitsitte ja miksi? Kuinka iso talostanne tulee?

– Valitsimme Muuttovalmis-palvelun, jotta aikaa jäisi muuhunkin. Itse talosta tulee 126,5 m2:n kokoinen, ja pienemmät rakennukset ovat kooltaan 18 m2 ja 22 m2, Björn kertoo.

7) Milloin projekti aloitettiin, ja milloin talon on määrä valmistua?

– Tontin kaivuutyöt aloitettiin syyskuussa 2022, ja talon on määrä olla muuttovalmis kesäkuuhun 2023 mennessä, Björn iloitsee.

Terassin avoimista ovista aukeaa upea näköala merelle. Talon taakse tulee viihtyisä oleskelutila, ja Idan suunnitelmissa on jo huvimaja ja puutarhakeidas koko perheelle.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest