Kivitalo | Taiteilijan ateljee, käytännölliset säilytysratkaisut ja perheen oleskelutilat yhdistyvät toimivaksi kokonaisuudeksi

Urheilulliseen Laukan perheeseen kuuluvat vanhemmat Anni ja Matti, teini-ikäiset tyttäret Ella ja Enni sekä 8-vuotias Kasper. Jokaisella perheenjäsenellä on omat urheiluharrastuksensa ja harrastusvälineensä, mikä otettiin huomioon jo talon suunnitteluvaiheessa. Alusta lähtien suunnitelmiin sisältyi myös kuvataiteilijana työskentelevän Annin ateljee, josta haluttiin luonteva mutta silti erillinen talon osa, jossa on riittävästi tilaa Annin suurikokoisille veistoksille. Perheen suunnitelmissa on myös oma jalkapallokenttä takapihan nurmikentälle ja ulkoporeallas terassille.

 

Familjen Laukka bygger stenhus med Bohouse

Laukan perheen naiskolmikko odottaa jo aurinkoisia hetkiä uudella lasitetulla terassilla ja ulkoporealtaalla.

 

1) Miten, milloin ja miksi valitsitte juuri tämän tontin?

– Aloimme etsiä sopivaa tonttia pari vuotta sitten. Olimme jo ehtineet valita toisen tontin ja aloittaa talon suunnittelun Bohousen kanssa, mutta neuvottelujen aikana kuulimme tästä tontista, joka sijaitsee Kokkolassa Lottelundin asuinalueella. Halusimme muuttaa mieluummin tänne, sillä paikka sijaitsee lähellä lasten kouluja ja keskustaa ja helpottaa siten arkeamme monin tavoin. Pensaiden peittämän tontin omisti rakennusyritys, jolla oli ollut tarkoitus rakentaa paikalle rivi- ja paritaloja jo kymmenen vuoden ajan. Suunnitelmat eivät olleet kuitenkaan toteutuneet, ja rakennusyritys päätti myydä tontin meille. Asumme tällä hetkellä kaupungin toisella puolella Kuusimäessä, ja muuton jälkeen lasten koulumatka lyhenee yhteen kilometriin, emmekä tarvitse muutenkaan autoa enää yhtä paljoa kuin ennen, Anni iloitsee.

2) Valitsitte talonne rakennusmateriaaliksi kiven. Miten päädyitte tähän ratkaisuun?

– Tämä oli ensisijaisesti esteettinen ratkaisu, sillä pidämme enemmän kivitaloista. Ystävämme olivat rakentaneet aiemmin kivitalon, josta pidimme paljon, mikä vaikutti osaltaan päätökseemme. Viime aikoina myös kivitalojen hinnat ovat laskeneet, minkä seurauksena puu- ja kivitalojen hintaerot ovat pienentyneet, Anni kertoo.

 

Stenhus.

Kivitalo tarjoaa monia etuja: kivi esimerkiksi eristää ja varaa lämpöä ja alentaa siten lämmityskustannuksia. Kuvassa näkyy perheen tuleva keittiö ja olohuone, josta on näkymä kohti läheistä metsää.

 

3) Millaisia muita räätälöityjä ratkaisuja olette valinneet tulevaan kotiinne?

Anni on työskennellyt aiemmin lastentarhanopettajana mutta kouluttautui uudelleen kuvataiteilijaksi vuonna 2020. Perheessämme harrastetaan monia eri urheilulajeja, joten tarvitsimme runsaasti säilytystilaa sekä oman studion Annin kookkaita veistoksia varten. Ateljeen pitää tarvittaessa toimia myös valokuvausstudiona ja taidegraafikon työpajana.

– Työskentelen tällä hetkellä vuokra-ateljeessa keskustassa, mutta tulimme siihen tulokseen, että on järkevämpää rakentaa oma ateljee talon yhteyteen kuin maksaa vuokraa ulkopuoliselle. Kun rakensimme nykyisen kotimme, meillä oli vain yksi lapsi, ja vaikka tilaa on yhä riittävästi, talo ei enää vastaa perheemme muuttuneita tarpeita. Perheessämme harrastetaan jääkiekkoa, jalkapalloa, salibandya, suunnistusta, maastopyöräilyä ja juoksua, joten tarvitsimme toimivampia säilytysratkaisuja. Uudessa talossa on yksi huone pelkästään urheiluvälineille ja -vaatteille ja sinne on myös oma sisäänkäynti ulkoa. Lisäksi tilaan tulee kaksi kuivauskaappia. Tarvittaessa voimme käyttää myös ullakkoa säilytystilana, Anni toteaa tyytyväisenä.

Kök och vardagsrum stenhus

Laukan perheen naiset uuden kodin sydämessä eli keittiössä ja olohuoneessa, jonne perhe toivoo pääsevänsä pian viettämään mukavia yhteisiä hetkiä.

 

4) Millainen pohjaratkaisu talossa on?

–  Pohjaratkaisu on avoin, lukuun ottamatta studiota. Keittiö ja olohuone ovat korkeita ja valoisia ja sivuilla sijaitsevat makuuhuoneet puolestaan pienempiä. Ja kuten sanottu, kodinhoitohuone on todella tilava.

5) Millainen on kuvataiteilijan ateljee? Missä se sijaitsee ja kuinka suuri se on? Tuleeko tilaan runsaasti valoa?

– Meille talon tärkein osa on keittiö ja olohuone. Talon sivulla sijaitseva työtila ei kuulu varsinaisesti taloon, vaan ajattelen meneväni ennemminkin sinne töihin. Ateljeehen on kaksi sisäänkäyntiä, joista toinen aukeaa suoraan autotalliin. Isojen veistosten siirtäminen onnistuu helpommin, kun voi vain avata oven ja nostaa teokset studiosta suoraan pakettiautoon. Nykyinen studioni sijaitsee kellarikerroksessa, ja portaiden kiipeäminen suurten pronssiveistosten kanssa on hankalaa, Anni kertoo.

 

Ateljé

Ateljee on kooltaan 47,3 m2 ja sen kolmesta suuresta, lattiasta kattoon ulottuvasta ikkunasta pääsee sisään mahdollisimman paljon valoa. Ikkunoista on näkymä takapihalle.

 

6) Mistä kuulitte Bohousesta ja miksi valitsitte Bohousen?

– En muista enää tarkalleen, mitä kautta kuulimme alun perin Bohousesta. Mutta koimme tämän helpoksi ja joustavaksi ratkaisuksi talon rakentamiseen. Olemme tyytyväisiä, Anni sanoo.

7) Minkä palvelun valitsitte ja miksi?

– Valitsimme Muuttovalmis-palvelun. Meillä ei ole aikaa osallistua rakentamiseen itse, joten tämä oli ainoa mahdollinen vaihtoehto.

8) Mitkä ovat räätälöidyn taloratkaisun tärkeimmät edut?

– Joustavuus. Palveluun sisältyy paljon yksityiskohtia, ja jokainen kulma on tarkkaan mietitty vastaamaan tarpeitamme, sanoo Anni tyytyväisenä ja odottaa jo innolla muuttoa uuteen kotiin vuoden 2023 toukokuussa.

Laukan perheen unelmien kodin ulkoseinät on valmistettu 400 mm:n Siporex-kiviharkoista. Lue lisää joustavista materiaalivaihtoehdoista verkkosivuiltamme. Lisätietoja tästä materiaalista on kivitoimittajan sivuilla.

Kivimateriaalin viisi etua:

  • Betoni on epäorgaaninen rakennusmateriaali, joten talon ulkopuoli ei vaadi huoltoa
  • Kivestä tai betonista valmistetussa talossa on hyvä äänieristys
  • Kivitalo ei homehdu
  • Kivi eristää ja varastoi lämpöä, mikä alentaa lämmityskustannuksia
  • Kivitalon palovaara on alhaisempi, koska kivi ei voi palaa

 

Sten och trä drömhus

 Me Bohousella uskomme joustavaan rakentamiseen. Laukan perheen kodissa kivinen ja puinen julkisivu yhdistyvät kauniisti toisiinsa.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest