Villa Kackur – unelmakoti perinteisellä tyylillä

blogg_kackur_1-3

Perhe Enkvistiin kuuluu äiti Catarina, isä Per, 4-vuotias Eddie ja 2-vuotias Einar. Tälle nuorelle perheelle yksi suurimmista unelmista on ollut piirtää ja rakentaa yhteinen koti luonnonkauniille paikalle.

Heidän ensimmäinen yhteinen koti oli paritalo, mutta kun se alkoi tuntua liian ahtaalta otti isä Per päättäväisesti esiin mittanauhan, mitatakseen kuinka paljon tilaa he oikein tarvitsisivat. Näistä mittausten pohjalta alkoivat he suunnitella ja luonnostella uutta kotiaan.

– Olen hyvin käytännöllinen ja minusta on vaikea arvioida kuinka suuri jokin tila on pelkästään piirustuksista. Siksi aloitinkin suunnittelutyön mittaamalla tarpeemme sisältä päin, enkä talomallista tai piirustuksesta. Kaikissa huoneissamme oli jokin iso huonekalu, jonka myös halusimme sopivan uuteen kotiimme. Halusimme myös ison keittiön jossa olisi tarpeeksi tilaa isolle ruokapöydälle. Lisäksi halusimme ison kodinhoitohuoneen jossa olisi tarpeeksi tilaa pukea ja riisuutua. Halusimme myös että lastenvaunuille on erillinen tila kotihoitohuoneen yhteydessä.

Per tiedostaa että hänen tapansa aloittaa talonrakennusprojektin suunnittelu oli hieman epätavanomainen. Luonteeltaan hän on tarkka ja malttamaton, mikä saattaisi tuoda tarpeetonta lisästressiä rakennusprosessissa.

– Olin luvannut itselleni että mikäli talosta tulee liian iso ja linnamainen, poikkeaisin periaatteistani ja olisin valmis tinkimään jostakin, mutta niin ei onneksi tarvinnut. Olen tyytyväinen strategiaani, sanoo Per pilke silmäkulmassa.

Perinteistä tyyliä modernein varusteluin

Catarinan veli on rakennusmies, ja hän oli suunnitellut ja rakentanut perheensä kodin perinteiseen pohjanmaalaiseen talonpoikaistyyliin, mutta sittemmin rakentanut talon sisältä  modernilla tavalla ja vaalein värein.

– Rakastuin talon julkisivuun heti kun näin sen, ja otimme inspiraation omaan kotiimme siitä, mutta suunnittelimme sisätilat omien tarpeidemme mukaan, sanoo Catarina.

Paritalo jossa Per ja Catarina aiemmin asuivat oli myös heidän itsensä rakentama.

– Ostimme sen puolivalmiina, laitoimme elementit itse paikoilleen ja saimme kokemuksen siitä mitä rakentaminen on.

Tämä kokemus antoi pariskunnalle rohkeuden lähteä kokeilemaan suurta unelmataloprojektiaan.

Räätälöidyn ja paikan päällä rakennetun talon edut

Perheellä oli vaikeuksia löytää sopivaa tonttia, ja heidän mielestään tämä olikin koko rakennusprosessin haastavin osuus. Lopulta he löysivät kauniin tontin jota ympäröi sekä nuori koivumetsä että harvennettua vanhempaa metsää rauhallisella paikalla Kackurissa, Luodon kunnassa.

– Tontti ei ollut niin iso ja avara kuin olisimme halunneet, ja kauempana koulusta ja peruspalveluista kuin olimme toivoneet, mutta nyt jälkeenpäin ajateltuna olemme tyytyväisiä siihen. Neuvoni on että ei kannata laittaa mitään aloituspäivämäärää rakennusprojektille ennenkuin sinulla on tontti hankittuna. Vaarana on että tulee hankkineeksi tontin johon ei ole täysin tyytyväinen vain saadakseen rakennusprojektin käyntiin, sanoo Per.

Fördelar med skräddarsytt och platsbyggt

Hyödyt paikan päällä rakennetusta ja räätälöidystä talosta ovat monet ja miksi kukin valitsee rakentaa unelmatalonsa juuri tällä tavalla vaihtelee henkilöstä toiseen.

– Olin kuullut tutuiltani rakennusalalla että ei ole taloudellisesti palkitsevaa ostaa elementtitaloa, ja että itse rakentamalla voi säästää 5000–10 000€. Minulle oli myös tärkeää saada päättää kaikesta itse pienimpienkin yksityiskohtien suhteen, ja pystyä olemaan koko ajan rakennusprosessissa mukana ja nähdä miten se etenee.Nyt tiedän tarkalleen mitä seinistä löytyy ja tiedän myös ettei talostani löydy kosteusvaurioita, sanoo Per mielissään.

– Minulle oli myös tärkeää että urakoitsijat olivat paikallisia. Saan samat asiat, mutta vähemmillä välikäsillä, väärinymmärryksillä ja ylijäämärakennusmateriaalilla. Noudin vain sen määrän materiaalia mitä tarvitsimme taloamme ja autotalliamme varten, ja näin ollen se oli kustannustehokasta, selventää Per.

Suunnittelu – ja rakennusfirman valinta

Perhe Enkvist alkoi rakentaa elokuussa 2014 ja he pääsivät muuttamaan sisään kesäkuussa 2015. Heille vinkattiin Roger Sundkvistista ja hän tuli mukaan aikaisessa vaiheessa rakennusprosessia.

– Roger auttoi minua tiettyjen hakemusten täyttämisessä. Hän luonnosteli piirustukset mitä tarvittiin. Soitin hänelle monet kerrat kun minun tarvitsi tietää jotakin säännöistä ja säädöksistä ja tarvitessani apua paperisodan kanssa. Rogeriin sai helposti yhteyttä.

Hänet sai kiinni useimmiten heti ja hän selitti asiat ystävällisellä tavalla.Hän oli erittäin tarkka ja huolellinen mitä tuli suunnitteluun, eikä ottanut turhia riskejä tai ollut harkitsematon. Jos oli jotakin mitä hän ei tiennyt, soitti hän rakennustarkastajalle ja selvitti asian, kertoo Per tyytyväisenä.

– Meidän tapauksessa tiesimme hyvin pitkälle mitä haluamme, joten Roger antoi meille vähemmän rakennusteknisiä neuvoja. Tosin hän kyllä neuvoi meille että voisimme upottaa ovet ja ikkunat eteisessä jotta saisimme tarpeeksi eristystä kattoon. Sitä en ollut tullut ajatelleeksi, sanoo Per.

Perille sähköasentajana rakennusprojektin ehdoton kohokohta oli kun hän sai laittaa lämmityksen päälle taloon.

– Ulkona oli kymmenen astetta pakkasta ja rautaputket olivat aivan jäässä. Olin rakentanut autotallin ensin voidakseni laittaa sinne työkalut ja koneet ja voidakseni maalata laudat. Saimme kuopuksemme syyskuussa kesken rakennusprosessin, joten lämmitys tarkoitti että Catarina ja pojat pystyivät myös olemaan mukana rakennustontilla mukana.

Kysyttäessä lopputuloksesta on Enkvistin pariskunta  liikuttavan yksimielisiä.

– Olemme erittäin tyytyväisiä, sanovat Catarina ja Per yhteen ääneen. Rakentaisin aivan samalla tavalla jos aloittaisin nyt uuden rakennusprojektin, sanoo Per Enkvist.

Catarina och Per Enkvist, talonomistajat Villa Kackur.

 

Tässä on ovet ja ikkunat upotettu jotta saataisiin tarpeeksi eristystä kattoon kuten Roger neuvoi.

 

Erillään oleva suihkuhuone kylpyhuoneessa on ollut erittäin pidetty. Tällä tavalla lattia kylpyhuoneessa ei kastu turhaan, ja voi käydä suihkussa ja saunoa erillään.

 

Saadakseen lisää valoa olohuoneeseen ja keittiöön Per valitsi lasikaton osaan terassia.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest