Tomtplaneringens abc

Du står inför ditt drömprojekt med en skräckblandad förtjusning i magen. Du vet att du vill bygga ert drömhus på en fritidstomt i en sluttning med magisk utsikt mot havet, men du vet inte var du ska börja. Du funderar kanske på om det behövs speciallösningar på tomten eller var du ska hitta en markentreprenör som vet hur man gräver på din unika tomt. Lugn, bara lugn. Kontakta oss för en pratstund, så hjälper vi dig genom tomtplaneringens olika delmoment, ett steg i taget.

Det optimala för hela byggprocessen är att vi har möjlighet att besöka din tomt tidigt i planeringen för att tillsammans komma fram till de bästa, mest kreativa byggnadstekniska lösningarna. Då kan vi också i ett tidigt skede ta i beaktande detaljplaner och övriga begränsningar för byggandet och anpassa planeringen enligt det.

Huvudplaneraren på Bohouse möter kunden för tomtplanering
Roger besöker tomten tillsammans med kunden för att hitta de bästa skräddarsydda lösningarna.

 Vad är viktigt att tänka på för att utnyttja tomten till max?

”Varje tomt är unik och har olika möjligheter som man bör utnyttja. Det är viktigt att tänka genom vad du vill ha på din tomt före markarbetet börjar. Planera också för eventuella gårdsbyggnader, utebastu, förråd, trädgårdsland, pool, lekplats, insynsskydd i form av naturlig skog, staket eller buskar mot grannar före du beställer grävmaskin till tomten, så att den lätt kan röra sig över hela tomten. Efter att huset är på plats kan det vara svårt att göra ytterligare markarbete.”  

Roger Sundkvist, huvudplanerare på Bohouse

Vi utgår alltid från era skisser och inspirationsbilder och är väl medvetna om att det finns lika många drömmar och visioner som det finns husbyggare. Väl på plats på tomten kan vi drömma stort och anpassa era byggnader efter tomtens förutsättningar. Du kanske behöver bygga ditt hus i två våningar istället för en våning för att få din drömutsikt mot vattnet. Eller så behöver du vända huset 180 grader för att få en skyddad terrass på en smal tomt? Eller så behöver du välja en annan husmodell för att få ett praktiskt hus?

Kunddialog under Bohouse tomplanering
Dialogen mellan kunden och Bohouse är a och o ända från tomtplaneringen till inflyttningen och vi kan konstatera att bakgården blir en naturlig del av vardagsrummet enligt planeringen.

Vilken husmodell passar tomten?

”Tänk på att den husmodell du vill ha inte nödvändigtvis passar tomten, men oftast kan vi hjälpa till med planeringen och modifieringen så att den passar såväl dina önskemål som tomtens förutsättningar.” 

Roger Sundkvist, huvudplanerare på Bohouse

Du kanske har en fritidstomt med en dröm om att bygga ett året-runt-boende med rum för flera fastigheter som bastu, vedförråd, gäststuga, osv och behöver hjälp med tomtplaneringen av helheten.

Tomtplanering året-runt-bostad
Med en helhetsplanering av tomt, hus och omkringliggande byggnader blir året-runt-fastigheten en drömlösning för dina unika behov.

Närliggande byggnader och naturpartier är också viktiga att ta i beaktande i ett tidigt skede för att få en bild av insynsskydd, och det gör vi lätt genom vårt 3 D-modelleringsprogram. Vi skapar arkitektritningar i 3 D där ni kan se ert hus ur olika vinklar och omgivande byggnader och träd ritas in enligt behov.

Tomtplanering 3D
En 3 D-tomtplanering av ert hus, grannarna och omgivningen ger dig större förutsättningar att lyckas med helhetsplaneringen.

Hur ska man tänka kring närliggande byggnader?

”Var uppmärksam på om det kommer nya grannar på lediga tomter bredvid. Är det risk för att deras byggnader kommer att skugga eller skymma utsikten? Tänk också på var de kan tänkas och får placera byggnader och om ni behöver insynsskydd.” 

Roger, huvudplanerare på  Bohouse

Vi kan också göra en skugganalys för att se hur de omkringliggande byggnaderna och naturen inverkar på solens gång under dagen.

Hur får jag ut mest av dagsljuset?

”Tänk också på väderstrecken och hur du vistas i rummen så att du får ut så mycket av solljuset som möjligt. Ifall tomten erbjuder extra fin utsikt mot nåt väderstreck så sätt gärna kök och vardagsrum ditåt, i de rummen vistas man i regel mest och då får du njuta till max av utsikten.” 

Roger, huvudplanerare på Bohouse

 

Det är också viktigt att ta närstående vägar och miljön kring huset i beaktande. Behöver du kanske fylla upp tomten innan du börjar på med grunden  för att undvika att ytvattnet från närliggande terräng rinner mot huset? Vi tror på att ta det säkra för det osäkra när det kommer till tomtplanering och det finns inga dumma frågor. Vi är här för att hjälpa er komma igång med ert drömprojekt.

Vill du få hjälp med tomtplaneringen av ditt hus?

Vi erbjuder första planeringsmötet på tomten gratis och du är välkommen att möta oss förutsättningslöst. Kom med dina visioner, idéer och ritningar eller kom bara in på en kaffe för att prata med oss kring dina byggplaner.

 

Det här kommer vi att diskutera på mötet:

– era behov
– tomtens för- och nackdelar
– era husmodellsalternativ

Boka ett tomtplaneringsmöte här! (Skriv gärna att du är intresserad av tomtplanering i Övrigt-fältet.)

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest