Fungerande förvaring för den aktiva familjen

Till den aktiva familjen Nikkari hör mamma Annukka och pappa Mika, samt barnen Juho 12, Helmi 9, Hannes 5 och Joel 3. Mika jobbar som medieförsäljare och Annukka som lektor inom vården. De har bott i sitt nya hem i Böle i Korsholm i några månader. Familjen lät bygga ett enplans drömhus i L-form på en 1300 kvadratmeters gård. På baksidan av gården finns en skog, och de lämnade kvar en liten bergknall på gården för att berika gårdens uttryck. Familjens skräddarsydda drömhus byggdes med Bohouse Allt-i-ett-tjänst som var den enda möjligheten i familjens nuvarande livssituation.

I byn Böle i Korsholm finns dagis, skolor, tjänster och hobbyn nära, samtidigt som området ändå är naturnära och lugnt. I grannskapet på det nya området bor också många andra barnfamiljer. Familjen drömhus har stora fönster åt båda hållen. Tidlöshet och enkelhet samt raka linjer har varit viktiga utgångspunkter i inredningen. Skräddarsydda inredningslösningar som paret valt är ribbtak, ett målat innertak utan listar och en panoramaspis i centrum av huset.

Skräddarsydda förvaringslösningar

I den aktiva familjen har alla sin egen hobby. Därför är ett fungerande hjälpkök och förvaringsutrymme för sportredskapen speciellt viktigt. De viktigaste skräddarsydda inredningslösningarna i hemmet hör således ihop med förvaringen.

– Alla våra barn utövar aktivt en sport, som ishockey, fotboll, ridning och skönskrinning. Dessutom jagar och fiskar Mika och jag igen springer och skidar, berättar Annukka.

Förvaringsutrymme för olika sportredskap och hjälpköket planerades noggrant för att bli så praktiskt som möjligt. För den ordningsamma Annukka var det viktigt att alla saker har sin egen plats i skåpen så att storfamiljens vardag ska vara så smidig som möjlig.

– Vi har en skild ”smutsig” groventré och ett ”rent” hjälpkök, berättar Annukka.

Hjälpkök
Vettiga förvaringslösningar underlättar vardagen. I familjen Nikkaris hjälpkök hänger inga smutsiga vardagskläder utan här förvaras endast rena kläder och handdukar.

Paret tog många olika förvaringsbehov i beaktande redan i planeringen. Groventréns förvaringssystem planerades för att vara praktiskt och underlätta i vardagen.

– Vi tog i beaktande till exempel det att utanför ishockeysäsongen så ryms de stora ishockeykassarna in i förvaringsskåpet. Barnens jackhängare finns lägre ner och de vuxnas högre upp. Vardagsingångens groventrédusch och torkskåp underlättar vår barnfamiljs vardag året runt. Hjälpköket igen används endast för klädvård, förtydligar Annukka.

Två barn i groventré
Var sak har sin plats hos familjen Nikkari. Annukka och Mika har fokuserat mycket på praktiska förvaringslösningar i planeringen. Här ser ni groventrén i hemmet där det är ok att det är stökigt. I bakgrunden den populära groventréduschen som både barn och hund flitigt använder.

Ovanför vårt garage finns en stor vind, där man kan förvara vintersportredskap, trädgårdsutrustning och bildäck. Dessutom skapade vi klädförråd i barnen rum, där det finns förvaringsutrymme för leksaker, spel och böcker och på så sätt så fanns det inget behov för skilda bokhyllor.

Pappa leker med sina barn

I familjen Nikkaris hus finns det inga skilda bokhyllor utan alla spel, leksaker och böcker har integrerade hyllor.

Köket är hemmets hjärta

Köket och andra fasta möbler har Annukka och Mika planerat tillsammans med Östmans Snickeri och deras anställda Tonny Östman. Köksskåpen har inkapslats på en vägg, vilket sparade utrymme och det samlas inget damm ovanför skåpen. Köket har integrerade köksmaskiner, och spisen är placerad i köksön med en spisfläkt. Det finns också ett frukostskåp. På båda sidorna av köksön finns skåp och lådor.

Ett barn letar i frukostskåp
Frukostskåpet där såväl brödrosten, kaffekokaren och gröttallrikarna har sin givna plats och är en populär lösning för stora och små.

– För oss är det också viktigt med gemensamma mat- och gemenskapstider i familjen och därför poängterar vi speciellt det öppna köket, köket och ett stort vardagsrum, säger Annukka.

Öppen planlösning

En öppen planlösning med mycket plats för gemenskap.

God betjäning av lokal leverantör

Familjen Nikkari tog kontakt med Bohouse i mars 2020 och flyttade in i februari 2021. Projektet förlöpte enligt planerna.

– Det var viktigt för oss att välja en lokal leverantör, och det påverkade delvis vårt val. Vi hade också en färdig planlösning för huset vilket gjorde att en del av husleverantörerna föll bort. Flexibilitet och förändringsmöjlighet under byggtiden, den fördel att man kunde ta del av alla delar i byggprocessen och det att Bohouse lovade att huset skulle bli vind- och vattentätt inom tre dagar övertygade oss, berättar Annukka.

Vardagsrum modernt
Efter en intensiv byggprocess har Annukka och minstingen tid att sitta ner tillsammans för en lässtund i det nya drömhemmet.

Annukka och Mika är nöjda att de lyssnade på sina bekantas rekommendationer som tidigare hade samarbete med Bohouse.

– Vi fick en bra betjäning redan från start med Bohouse, offerten kom snabbt och dialogen var positiv och betjänande, berättar Annukka nöjd.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest